Herhaling Dag van de Garnaal nu al verzekerd

Gepubliceerd op 6 september 2005Sociaal-economischAangemaakt door Dagblad vh Noorden (Bouwe van Norden)

Lauwersoog

De tweede editie van de Dag van de Garnaal is afgelopen zaterdag zo'n groot succes geworden dat nu al als een paal boven water staat dat het evenement over twee jaar weer in de haven van Lauwersoog wordt gehouden.

Dat zegt Rieks Gerdes, penningmeester van de Stichting Promotie Lauwersoog.

Het bezoekersaantal liet deze keer met zo'n 40.000, zoals gemeld, een verdubbeling zien. De organisatie mikt nadrukkelijk niet op verdere groei, maar streeft er naar het succes van 2005 vast te houden. Gerdes: "Wij kunnen ook niet veel verder groeien. Het aantal mensen dat nu op de Dag van de Garnaal afkwam, is zo'n beetje het maximum dat wij kwijt kunnen."

Organisatorisch liep alles gesmeerd, stelt de penningmeester. Slechts in de marge zijn volgens hem verbeteringen mogelijk. Onder meer het parkeren kan in 2007 efficiënter, stelt Gerdes. Bezoekers zetten hun auto's soms wat ver van elkaar, legt hij uit. Daarom zou de organisatie volgende keer niet alleen verkeersbegeleiders willen inzetten, maar ook regelaars willen stationeren op de parkeerplaatsen. Zij kunnen voorkomen dat de mensen hun wagens 'in het wilde weg' neerzetten. "Compacter parkeren is in het belang het publiek. Dat hoeft dan minder ver naar het haventerrein te lopen", zegt Gerdes.

Het parkeren bij restaurant Het Booze Wijf aan de Lauwersmeerkant, blijft bij de volgende Dag van de Garnaal gehandhaafd. Omdat er nu soms vrij lange wachttijden waren voor het treintje dat de bezoekers naar het haventerrein reed, is het streven de volgende keer niet één zo'n pretvoertuig te laten rijden maar twee.

Sloepenrace

Het programma van de Dag van de Garnaal wordt verder uitgebouwd. Te denken valt volgens penningmester Rieks Gerdes aan sportieve activiteiten, zoals bijvoorbeeld een roeisloepenrace van Lauwersoog naar Schiermonnikoog of een survivaltocht van de vissershaven naar het eiland. Er zijn nog veel meer ideeën, maar die worden uit 'concurrentieoverwegingen' nog geheim gehouden.