Hengelaar is beter af in het Lauwersmeer

Gepubliceerd op 17 januari 2005RecreatieAangemaakt door Leeuwarden Courant (Harry Wubs)

Lauwersoog

De hengelaar krijgt een betere stek in het Lauwersmeer. Figuurlijk gesproken dan, want het visbeheer wordt er verbreed en verbeterd. Organisaties rond dit recreatiegebied die met de visserij hebben te maken slaan namelijk de handen ineen. Op initiatief van de Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij (OVB) is een beheerscommissie voor de visstand in het leven geroepen.

In de praktijk betekent dit dat niet alleen instanties die direct de visserij vertegenwoordigen zich met het beheer gaan bezighouden, maar ook het waterschap Noorderzijlvest en Staatsbosbeheer. "Daardoor kunnen betere afspraken worden gemaakt over de afstemming van het natuurbeheer en de recreatie, waartoe het vissen wordt gerekend", aldus beleidsmedewerker Albert Jan Scheper van de Hengelsportfederatie Groningen-Drenthe in Bedum.

Hij is blij dat het orgaan binnenkort aan de slag gaat. "Hoewel we aan de ene kant niet zitten te wachten op weer een bestuurslaag erbij is die uitgerekend in het complexe Lauwersmeergebied van groot belang." De beheerscommissie wordt vrijdag 21 januari officieel geinstalleerd in het waterschapshuis in Groningen.
Terugdringen van de illegale visserij, verbetering van de vismogelijkheden alsmede de visstand en het bevorderen van de vissentrek gaan tot de taken van het nieuwe orgaan behoren. Volgens Scheper kan door de samenwerking ook sneller een voorziening worden getroffen om vissen in staat te stellen van zoet naar zout water te komen en andersom. "Vooral de aal - inmiddels een bedreigde diersoort - heeft daaraan behoefte om te kunnen paaien. En de glasaal, de nakomeling, wil later weer terug naar zoet water. Dit soort zaken kunnen we straks dus in groter verband aanpakken."