Heiploeg wil kokkels vissen in Mauretanië

Gepubliceerd op 18 maart 2005VisserijAangemaakt door Leeuwarder Courant

Yerseke

Nu er niet meer mechanisch gevist mag worden op kokkels in de Waddenzee, zoekt kokkelbedrijf Heiploeg Shellfish zijn heil in Afrika.

Directeur Simon Lenger onderhandelt met de overheid van Mauretanië over de mogelijkheden van schelpdiervisserij in dit land. Heiploeg treft tevens voorbereidingen om in Mauretanie een controle-instantie op te zetten voor kokkels. Het bedrijf heeft daarbij de hulp ingeroepen van het visserijinstituut Rivo. ,,Mauretanië mag alleen kokkels naar Europa exporteren als ze gecontroleerd zijn volgens de Europese normen. We leren de Mauretaniërs onder meer om giftige algjes op te sporen of te hoge metaalconcentraties", aldus Rivo-onderzoeker Ad Corten.

Het voornemen van Heiploeg kan op niet veel sympathie rekenen van natuurbeschermers. Voor veel trekvogels is Mauretanië in de winter een belangrijk foerageergebied.Vervolgens strijken veel van deze vogels in de zomermaanden neer in de wadden. Die cyclus zou verstoord worden door kokkelvisserij in de Afrikaanse kustwateren.

,,Complete onzin", stelt Corten. ,,De kokkels in de Afrikaanse kustwateren liggen op een diepte van 20 tot 30 meter. Ik denk niet dat een vogel daar bij kan."

Heiploeg beschikt over 21 van de 37 vergunningen voor de mechanische kokkelvisserij. Daarnaast heeft het bedrijf verwerkingsbedrijven in Harlingen (Lenger Seafoods) en Yerseke met circa 150 medewerkers. Nu er geen aanbod meer is van wadkokkels, onderzoekt het bedrijf allerlei alternatieven. Zo wil Heiploeg ook mosselen kweken op korfnetten in de Waddenzee.

Vanwege het kokkelverbod kunnen de vissers een schadevergoeding tegemoet zien. Minister Cees Veerman van visserij heeft al laten weten dat de kokkelschepen niet uit de vaart genomen hoeven te worden.