Heiploeg erg gewild als overnameprooi

Gepubliceerd op 5 juli 2005Sociaal-economischAangemaakt door Leeuwarder Courant

ZOUTKAMP - Kandidaten staan in de rij voor overname van het meerderheidsbelang in garnalenverwerker Heiploeg in Zoutkamp.

,,Ik heb het idee dat de hele financiële wereld naar ons kijkt'', zegt algemeen directeur Hans Luit. Daarnaast hebben ook grote Europese visverwerkers belangstelling.

Dat grootaandeelhouder UBS Capital, die het belang vijf jaar geleden kocht voor €260 miljoen, op zoek zou gaan naar een koper, werd vorig jaar al bekend. De eerste selectieronde is nu zo ver dat halverwege de zomer met een klein aantal gegadigden verder zal worden gepraat, zegt Luit.

In de markt circuleren namen van gegadigden. De Zweedse investeerders EQT en Industri Kapital worden genoemd. Maar ook de visbedrijven Fjord Seafood uit Noorwergen, Frosta uit Duitsland en SIF uit IJsland zouden op het vinkentouw zitten. Volgens Luit ,,is de lijst veel langer dan deze vijf namen.''

Luit heeft geen duidelijke voorkeur voor een investeringsmaatschappij of een visbedrijf als grootaandeelhouder. De ene is financieel sterker, de ander heeft meer verstand van de markt. ,,Aan beide zitten voor- en nadelen'', zegt hij.

In het laatst bekende boekjaar (2003-2004) haalde Heiploeg een nettowinst van €10,2 miljoen over een omzet van €355 miljoen. Het jaar ervoor lagen de bedragen nog fors hoger (€17,5 miljoen winst over €390 miljoen omzet). De daling heeft te maken met het staken van de kokkelvisserij in de Waddenzee.

Heiploeg heeft grote vestigingen in Zoutkamp en Yerseke en een kleiner bedrijf (Lenger) in Harlingen.