Met een grote club wadlopen naar Rottumeroog

Gepubliceerd op 30 augustus 2005RecreatieAangemaakt door Dagblad vh Noorden (Symen Bosma)

Vakantievierders verblijven overal. Het Dagblad van het Noorden zoekt ze op deze zomer.

Hoe kijken recreanten aan tegen onze regio? Wat vinden ze hier van hun gading? Vandaag aflevering 48: wadlopers in Pieterburen.

Gerrit Houtman (55) zit met zijn klompen aan voor de ruime bungalowtent. Biertje op tafel, vriendin Willy schenkt fris. Naast hem zoon Frank en diens vriendin Miranda, en verder zijn Loek van Marsbergen, zijn vrouw Hennie en Cok van der Kruk aangeschoven.

De club komt uit Alphen aan den Rijn en beschouwt het verblijf op camping de Boet'n Toen in Pieterburen als een extra vakantie. Gerrit en Willy zijn deze zomer al naar Limburg en Renesse geweest, Loek en Hennie togen naar Oostenrijk en Italië en de Van der Kruks waren ook al in Italië. Even later schuiven ook Kees de Heij en vrouw Gerry een stoel bij. Samen met kinderen en aanhang telt het gezelschap zo'n twintig zielen en ze nemen dan ook een fors deel van het achterste veld van De Boet'n Toen in beslag.

De regen deert ze geen moment. Nat worden ze toch wel, want het voornaamste doel van de trip naar Pieterburen is een wadlooptocht naar Rottumeroog. Van Marsbergen blijkt de grote initiatiefnemer. "Een jaar of vijftien geleden ging ik voor het eerst wadlopen en sindsdien ben ik eigenlijk elk jaar weer een keertje hier. De ene keer lopen we naar Borkum, de andere keer naar Schiermonnikoog. En ik geloof dat ik de rest een beetje heb aangestoken." Voor Willy en schoondochter Miranda zal het de eerste keer op het wad worden, maar zenuwachtig zijn ze niet. "We kijken wel hoe het gaat en Loek heeft ons al goed voorbereid", vertelt Willy.

Van der Kruk kijkt alvast met plezier vooruit op de tocht, die ongeveer vier uur gaat duren. "Het mooiste van het wadlopen is toch die volstrekte rust en dat uitzicht. Zo'n landschap kennen wij in het westen helemaal niet.

Prachtig." Maar het gaat lang niet meer alleen om het wadlopen. "Ik moet elk jaar een keer naar de zeehondencrèche", bekent Houtman. "Dat is toch elke keer weer leuk." Ook de kleine Noord-Groninger dorpjes kunnen de Alphenaren bekoren. "Zo heerlijk rustig hier", zegt Willy. Haar vriend Gerrit heeft als oud-metselaar vooral oog voor de bouw van de dorpjes als Pieterburen en Den Andel en de huizen daarin. "In het begin van zo'n dorp zie je statige herenhuizen, zeg maar de dokterswoningen, en verderop in het dorp komen dan steeds van die kleine straatjes met kleine arbeidershuisjes. En die zijn gebouwd van een speciaal soort rode baksteen, die wij niet kennen. Heel apart." Een paar dagen terug waren Van Marsbergen en Houtman nog even in de stad. En zelfs daar vonden zij de rust die ze in de randstad zo missen. "Bij ons claxonneren ze bij het minste of geringste, maar hier wordt haast niet getoeterd", viel autorijschoolhouder Van Marsbergen op. "Nou, dat komt volgens mij meer omdat je die grote L nog niet van je dak hebt gehaald", schatert Houtman. En dan, zo rond vier uur op de middag, wordt in voorbereiding op de tocht van morgen de eerste fles witte wijn ontkurkt.

Pieterburen

De Boet'n Toen is een van de drie campings die Pieterburen rijk is en ligt achter de botanische tuin Domies Toen, de voormalige siertuin van de inmiddels afgebroken pastorie naast de vijftiende-eeuwse kerk van Pieterburen.

De Boet'n Toen wordt gerund door vrijwilligers van de Stichting Wadloopcentrum Pieterburen, die ook dienst doen als wadloopgids. De camping is te vinden aan de Hoofdstraat 68 en op internet: www.campingboetntoen.tk. Telefoon: 0595-528293.

De zeehondencrèche (www. zeehondencreche.nl), gelegen aan de Hoofdstraat 94 A, is op elke dag, ook zon- en feestdagen, geopend. Tussen 9.00 en 18.00 uur is de winkel open en zijn er voorlichters aanwezig. Entree twee euro, kinderen tot vijf jaar en donateurs gratis toegang. Telefoon: 0595-526526.

Domies Toen, aan de Hoofdstraat 76, is meer dan driehonderd jaar oud en in Engelse landschapsstijl aangelegd. De botanische tuin is dagelijks te bezichtigen. Entree drie euro voor volwassen en één euro voor kinderen tussen 12 en16 jaar. Voor informatie: 0595-528636.

Koren- en pelmolen 'De Vier Winden', het Koffie- en Winkelmuseum en de gothische Nederlands- Hervormde kerk, zijn de andere trekpleisters van Pieterburen.