Een grindpad van dode kokkels op het Wad

Gepubliceerd op 26 september 2005VisserijAangemaakt door Leeuwarder Courant

Tonnen en tonnen kokkels liggen te sterven op het Wad, tot groot verdriet van de kokkelvissers.

Vorig jaar werd de mechanische kokkelvisserij verboden. Dit jaar is er een explosie aan jonge kokkels. Volgens wadvisser Dirk Visser uit Peasens liggen de schelpdieren zo dicht op elkaar dat ze elkaar verstikken. Zo'n 80 tot 90 procent sterft af. ,,En dat is sonde, it is no krekt ien grut grintpaad'', vertelt hij op een tocht naar de Siege Wal, een kokkelbank onder Schiermonnikoog.

Visser en zijn voormalige collega's willen dat visserijminister Cees Veerman het verbod alsnog intrekt. Volgens hen is het voor de kokkelstand veel beter als een deel van de volgroeide schelpdieren wordt opgevist. De jonge kokkels kunnen dan over een groter gebied worden verspreid zodat er meer blijven leven. ,,In moai Waad is ek in ús belang'', zegt Vissers oud-collega en dorpsgenoot Auke Buurmans.

De Waddenvereniging, die op het verbod heeft aangedrongen, vindt de ideeën onzinnig. ,,Ik begrijp dat het zuur is voor de vissers, zeker nu er zoveel kokkels liggen, maar wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de mechanische visserij de bodem van het Wad schaadt'', zegt directeur Hans Revier. Bijna de helft van de tweehonderd kokkelvissers zit ondertussen al ruim een jaar werkeloos thuis. Zij wachten nog steeds op de afkoopsom die de regering hen heeft beloofd.