Grens van droog Ameland ligt nog niet vast

Gepubliceerd op 21 april 2005Civiele werkenAangemaakt door Leeuwarder Courant

AMELAND Waarom beschermt Rijkswaterstaat niet heel Ameland tegen de krachten van de zee?

Dat moet de staatssecretaris een groep verontruste eilanders uit kunnen leggen, vindt de bestuursrechter in Leeuwarden.

Enkele bewoonde delen van Vlieland, Terschelling en Ameland worden volgens de grenzen van Rijkswaterstaat niet tegen overstromingen beschermd. Op Ameland heeft Rijkswaterstaat aan de Noordzeekant van het eiland een duinenrij aangewezen tot waar zij bescherming tegen het water garandeert. Daar is niet iedereen het mee eens.

De eigenaren van zestig vakantiehuisjes die net buiten die rij vallen, zijn net als de gemeente verontrust en maken bezwaar. Zij vinden dat de grens dichter bij zee, namelijk bij de eerste duinenrij zou moeten liggen.

Staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen verklaarde de bewaren niet-ontvankelijk en heeft ze dus niet inhoudelijk beoordeeld. Volgens de rechter moet dat alsnog gebeuren. De grens van de waterkering is niet tot in detail vastgelegd in de wet en dus kan er nog bezwaar tegen worden gemaakt.

De staatssecretaris zal alsnog inhoudelijk op de bezwaren in moeten gaan van de gemeente Ameland en de eigenaren van de vakantiehuizen bij camping Duinoord bij Nes. Als het nodig is, moet zij ook de grens aanpassen.

De vaststelling van de beschermingsgrens is een formaliteit die vereist is volgens de Wet Waterkering. Die bevat regels voor de beveiliging tegen overstromingen. De duinenrij die Rijkswaterstaat op Ameland heeft aangewezen, is nu ook al de grens tot waar droge voeten gegarandeerd zijn.