Gevolgen voor Wadden nekken plan Maasvlakte

Gepubliceerd op 26 januari 2005OverheidAangemaakt door LC

Den Haag

Bij de plannen voor aanleg van de Tweede Maasvlakte is te weinig rekening gehouden met de gevolgen voor de Waddenzee. Mede daarom heeft de Raad van State in Den Haag vanochtend het besluit van de ministerraad vernietigd om extra industrieterrein bij Rotterdam in zee te realiseren.

Volgens de bestuursrechter kan door aanleg van de 100 hectare omvattende Tweede Maasvlakte de aanvoer van slib en vislarven naar de Waddenzee veranderen. Dit kan ingrijpende gevolgen hebben voor het natuurgebied. Hier is door het kabinet onvoldoende naar gekeken. De Europese natuurregels die voor de Waddenzee gelden verplichten juist om met derge lijke zaken rekening te houden.

Toenmalig verkeersminister Tineke Netelenbos beweerde in 2002 dat het Wad geen hinder zou ondervinden van de landaanwinning. Een extra toets aan de Europese regels was volgens haar niet nodig. De Tweede Kamer legde zich daar bij neer. In november stelde de onafhankelijke commissie voor de milieueffectrapportage echter al dat Netelenbos op een verkeerd spoor zat. De Raad van State meent verder dat ook de natuur bij Zuid- Holland en Zeeland schade kan oplopen als de aanleg van het industrieterrein doorgaat. Er is te weinig rekening gehouden met boeren die land moeten afstaan.