Gemeentegrens Schiermonnikoog verlegd

Gepubliceerd op 27 september 2005OverheidAangemaakt door Provincie Friesland

Vanaf 1 januari 2006 heeft het gemeentebestuur van het eiland Schiermonnikoog weer zeggenschap over het gehele eiland. Dit is mogelijk door een grenscorrectie die vandaag ondertekend is door de burgemeesters van de gemeente Eemsmond en Schiermonnikoog en de Commissarissen van de Koningin van de provincies Groningen en Fryslân. De college’s van B&W van de gemeenten Eemsmond en Schiermonnikoog en de college’s van Gedeputeerde Staten van Groningen en Fryslân waren vandaag bijeen op de oostelijke punt van Schiermonnikoog voor een speciale vlaggenceremonie.

Door het oostwaarts ‘wandelen’ van Schiermonnikoog behoorde tot voor kort het meest oostelijke deel van het eiland tot de gemeente Eemsmond en daarmee tot de provincie Groningen. Deze bestuurlijke opsplitsing van het eiland was vooral vanuit het oogpunt van de rampenbestrijding gezien ongewenst. Bij een ramp of calamiteit is namelijk de gemeente Schiermonnikoog de meest voor de hand liggende bestuurlijke partij om handelend op te treden. Daarom is besloten de grens tussen de gemeente Schiermonnikoog en de gemeente Eemsmond te verleggen. Deze loopt vanaf vandaag in de Eilanderbalg. Hiermee wordt 0,7 km² land en 7 km² water van de gemeente Eemsmond toegevoegd aan de gemeente Schiermonnikoog.

De provincies Groningen en Fryslân en de gemeenten Schiermonnikoog en Eemsmond zijn vergoedingen met elkaar overeengekomen, rekeninghoudend met de derving van inkomsten uit het provinciefonds en gemeentefonds. De gemeente Schiermonnikoog betaalt de gemeente Eemsmond een eenmalige vergoeding van € 23.000,-. De provincie Fryslân betaalt aan de gemeente Eemsmond € 13.970,- en aan de provincie Groningen € 274.000,-.