Geboorte Hooglanders komt op gang.

Gepubliceerd op 15 maart 2005Natuur en LandschapAangemaakt door Staatsbosbeheer

Texel

In het Nationaal Park Duinen van Texel zijn in De Geul de eerste drie kalfjes geboren bij de Schotse Hooglanders.

De komende weken worden hier en in De Bollekamer meer geboorten verwacht. De eerste dagen na de geboorte laten de moeders hun jong ergens verstopt in de duinen liggen en gaan ze het een aantal keren per dag zogen. Al snel loopt het kalf met de kudde mee. Net als mensen moeders houden hooglanders er niet van dat vreemden aan of dicht bij hun jongen komen. Blijf dus op een afstandje als u een foto wil maken en probeer ze niet te aaien. Uiteraard is het ook van belang dat u uw hond aan de lijn houdt.

Eind vorige week heeft een periodieke gezondheidscontrole plaats gevonden. Tevens is toen het aantal Exmoor pony’s in de Bollekamer tot negen terug gebracht. De kudde is bij elkaar gehaald met behulp van een aantal ruiters. Op deze manier gaat dat veel rustiger dan met een groep mensen. De dieren worden met zachte drang in een vangkraal gedreven. Hier kan de veearts ze controleren en kunnen dieren die te veel zijn apart worden gezet om te worden afgevoerd naar Groningen waarvandaan de eigenaar ze elders inzet.

Sinds 1995 laat Staatsbosbeheer de geul en de Bollekamer begrazen met Schotse hooglanders en Exmoor pony’s. Ze zorgen ervoor dat een deel van de duinbegroeiing open en kort blijft en het geleidelijke ontstaan van een duinbos wordt tegen gegaan. Begrazing helpt de levensomstandigheden van duinplanten als het duinviooltje in stand te houden. Dit is ook van belang voor bijvoorbeeld insecten als de grote duinparelmoervlinder, de rupsen hiervan eten duinviooltjes.