Wat gebeurt er na de vangst met kokkels?
De heer F. Kruizinga uit Winschoten leest veel over de kokkelvisserij, maar, zo vraagt hij zich af: "Wat gebeurt er met kokkels na de vangst?
Zijn die voor menselijke consumptie of voor andere doeleinden?" Kokkels of kokkelaars worden in Nederland vooral op mechanische wijze gevangen. Vissersboten beschikken over een grote zuigers (kokkelkorren) waarmee kokkels, zand, water en andere zaken aan boord worden gezogen. Vervolgens wordt dit gezeefd en blijven de kokkels achter. Bij de handkokkelvisserij wordt de kokkelbeugel (wonderklauw), een soort hark waaraan een zak van netwerk is bevestigd, met handkracht door de bovenste centimeters van de bodem getrokken. De handkokkelvisser loopt hierbij langzaam achteruit en maakt rukkende bewegingen met de heupen, waardoor de kokkels uit het zand gespoeld worden. Archeologisch onderzoek toonde aan dat kokkels reeds in de vroege middeleeuwen werden gegeten. Aannemelijk is dat de kokkels toen met de hand werden verzameld op droogvallende zandplaten in de kustwateren. Rond 1930 werd jaarlijks voor tienduizend gulden aan kokkels aangevoerd. Het verzamelen van kokkels vond vooral plaats tussen Harlingen en Terschelling. Na de demping van de Zuiderzee liep de productie van kokkels hard achteruit. In 1974 is de kokkelvisserij aan een vergunningenstelsel gebonden. Er zijn 37 vergunningen afgegeven voor de visserij in de Oosterschelde en Waddenzee. Vanaf 1992 wordt precies bijgehouden waar kokkelschepen vissen. Een zogeheten black box registreert de visposities. De kokkel, oftewel hartschelp, is een schelpdiertje dat veel voorkomt in de ondiepe riviermonden van de Europese kust. In Nederland komen kokkels zowel voor in de Zeeuwse riviermonden als in de Waddenzee. Als voedsel is dit schelpdiertje in Nederland vrijwel onbekend. Alleen in Zeeuws Vlaanderen wordt de kokkel met regelmaat gegeten. Kokkels zijn vooral bestemd voor Spanje, Italië en Portugal (tapas, paella). In Engeland is het een populaire snack in de pubs. Kokkels worden geleverd in blik en glas, maar ook in diepvries omdat kokkels niet altijd vers te verkrijgen zijn. Ze naturel te koop, maar ook in natuurazijn. Deze schelpdiertjes worden ook op andere manieren verkocht, bijvoorbeeld als gegratineerde visschelp, rijst kokkelsalade, kokkelragout, kokkels op z'n Portugees en gemarineerd. (Bronnen: www.kokkelvisserij.com; www.roemvanyerseke.nl; www.won- 3.nl en www.nioz.nl) Vraag Vandaag, Postbus 60, 9700 MC Groningen. E-mail: lezersredactie@dvhn.nl. Graag onder vermelding van uw volledige adres. Ook als u via e-mail reageert.