Garnalenvissers mogen aanvoer weer sturen

Gepubliceerd op 9 mei 2005VisserijAangemaakt door Leeuwarder Courant

LEEUWARDEN

Garnalenvissers in Nederland, Duitsland en Denemarken mogen hun krachten weer bundelen en afspraken maken over de aanvoer.

De Duitse overheid heeft gisteren ingestemd met de oprichting van een internationale organisatie voor garnalenvissers. De boete van €3 miljoen die de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) ruim twee jaar geleden oplegde aan de garnalenvissers is daarmee mogelijk van de baan. De garnalenvissers kregen de geldstraf opgelegd omdat ze met de handel afspraken maakten over de aanvoer. Volgens de NMa ondermijnden ze daarmee de vrije marktwerking. Consumenten zouden hierdoor te veel betalen.

De vissersorganisaties zijn inmiddels naar de rechter gestapt omdat aanvoerafspraken, zo stellen zij, onontbeerlijk zijn voor een duurzame en sociale visserij. Sinds de NMa-uitspraak is er malaise onder de garnalenvissers. Regelmatig is er sprake geweest van een overaanbod met doordraaiprijzen als gevolg.

Omdat alleen samenwerking hieraan een einde kan maken, nam de Nederlandse Vissersbond het initiatief om via Duitsland een nieuwe garnalenorganisatie op te zetten. De Duitse overheid en het Duitse kartelbureau zijn nu van mening dat de Europese regelgeving vissers wel degelijk de mogelijkheid geeft om hun krachten te bundelen.

Voorzitter Johan Nooitgedagt is verheugd. ,,Dit versterkt ook onze positie voor de Nederlandse rechtbank." Hij sluit niet uit dat de NMa bakzeil haalt en aanstuurt op een schikking of zelfs de boete intrekt.

Om een machtsblok van garnalenvissers voor te zijn, probeert de groothandel vissers aan zich te binden met contracten, vermoedt Nooitgedagt. Het merendeel van de vissers is al ingegaan op een aanbieding omdat de contractprijs aanmerkelijk hoger ligt dan op de afslag. ,,Soms wel 15 procent", aldus vrije visser Willem Groenia uit Moddergat. Het gevolg is dat de veilingklok op Lauwersoog vrijwel tot stilstand is gekomen.

De internationale garnalenorganisatie zou namens de contractvissers kunnen onderhandelen met de groothandel. Maar hier voelt Nooitgedagt weinig voor. ,,Wij gaan voor de klok. Die garandeert de meest eerlijke prijs."

Directeur Willem Smit van de Zoutkamper garnalengroothandel Heiploeg ontkent de wervingsacties onder vissers. ,,Ze kloppen zelf bij ons aan." Visser Groenia: ,,Ik heb toch echt een brief uit Zoutkamp gekregen met een aanbod. Die heb ik vervolgens in drie stukken gescheurd en weer opgestuurd, maar dat terzijde."

Smit verklaart het grote prijsverschil tussen contract- en vrije vissers uit de moeizame markt van dit moment. De contractprijs wordt aan het begin van de week vastgesteld. Vrije vissers leveren later aan. ,,Als er dan al voldoende garnalen zijn, bieden we natuurlijk lager."