Garnalenvisser krijgt kans bij mosselkweek op zee

Gepubliceerd op 17 mei 2005VisserijAangemaakt door Leeuwarder Courant

ZOUTKAMP - Aan de reeks proefprojecten om mosselzaad te kweken via netten, is weer een nieuwe initiatief toegevoegd. Toch onderscheidt het plan van Gafmar Seafoods van de Zoutkamper ondernemer Matthijs van der Ploeg zich van alle andere projecten.

Zo wil het bedrijf de netten niet uitzetten in de Wadden- maar in de Noordzee. Op circa 5 mijl ten noorden van Schiermonnikoog om precies te zijn. Daarnaast biedt het bedrijf circa veertig garnalenvissers de mogelijkheid om boeien met zaadnetten te exploiteren.

Directe aanleiding voor Van der Ploeg om voor de Noordzee te kiezen is het recente proefproject van het Zeeuwse mosselbedrijf Prins & Dingemanse. ,,Daarmee gaat weer een belangrijk vangstgebied op het wad voor garnalenvissers verloren", aldus Gerrit Lont. Lont is maatschapvisser op de Harlinger kotter HA 38 die Gafmar Seafoods onlangs kocht van de Harlinger visser Frans Seinen. Lont deed al in de jaren zeventig proeven met nettenkweek.

De locatie ten noorden van Schiermonnikoog is bewust gekozen omdat hier veel scheepswrakken liggen. Daardoor is het gebied gevrijwaard van scheepvaart en visserij. De proef, waarmee Lont volgende maand hoopt te beginnen, gaat uit van dertig boeien met netten. Als de proef aanslaat, zullen dat er zeker meer worden.

Door ook garnalenvissers bij de nettenkweek te betrekken, krijgt deze noodlijdende sector weer nieuw perspectief, aldus Lont. ,,Het levert een leuke bijverdienste op, een paar duizend euro per boei." Daarnaast komt het de garnalenprijs ten goede omdat er tijdens de zaadoogst niet op garnalen gevist wordt. Er is dus minder aanbod." Dat is ook in het belang van Van der Ploeg. De Zoutkamper exploiteert ook een vloot van zo'n veertig garnalenkotters.

Volgens garnalenvisser Willem Groenia uit Moddergat staan zijn collega's redelijk positief tegenover de mosselzaadkweek. ,,Wy ha in petear hân mei Lont en it liket net onaardich. Mar wy moatte efkes ôfwachtsje hoe it definitieve plan der útsjocht."

De betrokkenheid van garnalenvissers heeft ook een praktische noodzaak. Mosselvissers zien de nettenkweek op zee absoluut niet zitten. ,,Die zijn dat geslinger op zee niet gewend, garnalenvissers wel", aldus Lont. Toch hebben ook de mosselkwekers baat bij het project. Door meer zaad op de Noordzee te kweken, resteert er meer voedsel voor de consumptiemossel op het wad. Dat is geen overbodige luxe want door de fosfaatreductie in wasmiddelen en de afname van meststoffen in het oppervlaktewater is er op het wad sprake van voedselschaarste, weet Lont.

Met de initiatieven voor nettenkweek proberen bedrijven in te spelen op het overheidsbeleid dat een duurzamere mosselvisserij voorschrijft. Door met netten te werken, waaraan larfjes zich hechten die vervolgens uitgroeien tot mosselzaad, kunnen grotere delen van het wad met rust gelaten worden. Naast Prins & Dingemanse en Gafmar Seafoods doen ook meer ook Kees Groot uit Den Helder en Lenger Seafoods proeven met nettenkweek of gaan dat doen.