Friese voorpost voor vissers Lauwersoog

Gepubliceerd op 18 augustus 2005Sociaal-economischAangemaakt door Dagblad vh Noorden

Lauwersoog/Harlingen

CIV Lauwersoog, de coöperatie voor de in- en verkoop van visserijbenodigdheden, opent in oktober een nieuwe vestiging nabij de visserijhaven in Harlingen.

Daarmee hoopt de coöperatie, waar zo'n tweehonderd vissers lid van zijn, de omzet een nieuwe impuls te geven.

CIV Lauwersoog maakte in de jaren negentig een stormachtige groei door. Dat kwam doordat de coöperatie haar activiteiten verbreedde tot de watersport- en recreatiesector. Maakte tien jaar geleden de visserij 90 procent van de omzet uit, nu is dat nog 60 procent. "De afgelopen jaren is de groei er een beetje uit. Om die reden hebben we gezocht naar een tweede locatie", aldus bedrijfsleider Rudy Westra.

De keus viel op Harlingen omdat de Friese havenstad geen in- en verkoopcoöperatie van vissers kent. CIV Lauwersoog wil zich in Harlingen richten op vissers, particulieren,de beroepsvaart, de bruine zeil vloot en de industrie. In de nieuwe winkel zullen vier mensen werken.

In Lauwersoog staan er twaalf personeelsleden op de loonlijst. Het succes van de in- en verkoopcoöperaties dankt Westra aan de Europese samenwerking. "We kopen gezamenlijk in en de laatste jaren ook veel in de lagelonenlanden. Veel artikelen zijn de afgelopen jaren flink in prijs verlaagd."

Het succes is ook in het belang van de vissers. Zij krijgen een aanzienlijk deel van de winst uitgekeerd.(