Friese 'dijkdoorbraak' moet gevaren laten zien

Gepubliceerd op 6 september 2005VeiligheidAangemaakt door Leeuwarder Courant

Het Wetterskip Fryslân laat volgend jaar een dijk doorbreken om er achter te komen welk deel van de provincie dan gevaar loopt.

Het klinkt erger dan het is, want in de praktijk zal niemand er iets van merken. De watersnoodramp zal zich volledig op de computer afspelen. Al kan die er wel toe leiden dat er in de praktijk een paar dammen in het landschap bij komen.

Friesland en Groningen vormen nu samen een compartiment. Als de Waddendijk ergens barst, kunnen in theorie beide provincies onderlopen. Met minstens duizend doden en €100 miljard schade als gevolg, heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) berekend.

Elders in het land zijn de vakken na de watersnoodramp van 1953 veel kleiner gemaakt. Het RIVM vindt dat ook in Friesland en Groningen de risico's moeten worden verkleind. Dit kan bijvoorbeeld door dammen aan te leggen en zo de dijkring op te splitsen.

De computersimulatie die het Wetterskip Fryslân gaat uitvoeren, moet het nut van de extra dammen aantonen. ,,We nemen aan dat op een bepaalde locatie in de dijk een bres ontstaat. Dan gaan we na waar het water naar toe stroomt'', aldus Wout de Vries, coördinator waterkeringen van het waterschap. Ook al zijn er officieel geen compartimenteringsdammen, wie weet toont het beeldscherm aan dat bestaande dijkjes of spoorlijnen al zo functioneren. Dan is aan de hand daarvan te bepalen of er extra dammen nodig zijn.