'Ferwerters' zien nut niet van erfgoed
Ferwert
Wat hebben wij eraan, vroegen de inwoners van Ferwerderadiel zich gisteravond af op een informatieavond over de werelderfgoedstatus van het Wad. Ze vrezen vooral meer regels en zien niet in wat de bevolking opschiet met het etiket van de VN-organisatie Unesco.
De voordracht staat al sinds 1991 op de agenda van de landen rond de Waddenzee. Het is de bedoeling dat er tijdens een conferentie op Schiermonnikoog in november eindelijk een besluit wordt genomen. De raden van de Waddengemeenten in Nederland moeten voor half maart hun standpunt kenbaar maken, maar niet dan nadat de bevolking is geraadpleegd.
Volgens Bernhard Barends van het ministerie van landbouw zal de status vooral meer toeristen aantrekken. "U moet het zien als een koninklijke onderscheiding die naar de buitenwacht toe duidelijk maakt dat het om een uniek gebied gaat", zei hij tegen de circa veertig aanwezigen in Ferwert, onder wie veel raadsleden.
De Beemster, een van de zes werelderfgoederen in Nederland, profiteert volgens wethouder Joke Benningen van die gemeente van de status bij de export van kaas naar Duitsland en Japan. "Daar zijn ze daar erg gevoelig voor."
Voor Ferwerderadiel heeft de status formeel slechts betrekking op het buitendijks gebied. Burgemeester Wil van den Berg wees op recreatieboer Gerben Visbeek in Marrum, die excursies organiseert naar het Noarderleech. "Als hij kan zeggen dat het om een werelderfgoed gaat, neemt de belangstelling ongetwijfeld toe."
Beperkingen voor de boeren binnendijks als gevolg van de status zijn er niet, verklaarde Barends. In een overeenkomst wil landbouwminister Cees Veerman hierover duidelijke afspraken maken.