'Extreme makeover' voor haven Lauwersoog

Gepubliceerd op 11 augustus 2005Sociaal-economischAangemaakt door Dagblad vh Noorden

Lauwersoog

Uitbreiding van de kades, fonkelnieuwe steigers: de toekomstplannen de haven in Lauwersoog zijn ambitieus.

Doel van de facelift is zowel de vissers als de vaarrecreanten tevreden te stellen. De Exploitatiemaatschappij Haven Lauwersoog (EHL), eigenaar van de haven, hoopt een Europese subsidie binnen te slepen.

Volgens wethouder Wiebe Zorge van De Marnewordt het westelijke gedeelte het domein van de toerist. Het oostelijk deel komt voor de vissers beschikbaar. "De visserskade wordt opgeknapt en met honderd meter uitge breid. Dit is noodzakelijk om de vissers, die nu nog in het westelijk gedeelte liggen, een plek te bieden", zegt Zorge.

EHL wil ook drie vaste steigers nabij de visafslag.De bestaande drie steigers aan de noordkant worden gemoderniseerd." In het westelijke gedeelte moet voor het toerisme een nieuwe kade van circa 100 meter lang komen.

Ook zijn er plannen voor drie drijvende steigers van elk vijftig meter lang, zegt Zorge. De steigers bieden plek aan totaal 60 schepen. Tevens zijn er plannen een zogeheten strekdam van ongeveer honderd meter te realiseren die moet voorkomen dat de vaarrecreanten te veel hinder van de golven ondervinden. Hier is de mogelijkheid tien schepen van de Bruine Vloot te laten liggen.

De gemeenten De Marne en Dongeradeel steken elk 750.000 euro in de renovatie plannen.