Geen extra geld voor zorg op eilanden

Gepubliceerd op 14 oktober 2005Sociaal-economischAangemaakt door Leeuwarder Courant

LEEUWARDEN - Het ministerie van volksgezondheid is, ondanks eerdere toezeggingen, niet van plan extra geld uit te trekken voor de zorg op de Waddeneilanden.

Dat heeft het ministerie in een brief laten weten. De Friesland Zorgverzekeraar heeft samen met de provincie een protestbrief naar de minister gestuurd. De zorg op de Waddeneilanden, en dan met name de continuïteit ervan, is al langer een probleem. Schiermonnikoog en Vlieland zijn te klein voor twee artsen, die er toch moeten zijn om te zorgen dat er 24 uur per dag voldoende zorg op de eilanden kan worden geboden. Dit vraagt extra investeringen.

De Friesland heeft al enkele jaren geleden voor extra steun aangeklopt bij het rijk, omdat het hier een uitzonderingspositie betreft. Uiteindelijk heeft de overheid toen toegezegd dat het met ,,verruimende maatregelen'' zou komen wanneer De Friesland kon aantonen dat er echt knelpunten zijn. Dat kon zijn in de vorm van extra geld of versoepeling van regelgeving om intensieve samenwerking tussen huisarts, thuiszorg en ouderenzorg mogelijk te maken.

Op basis van die toezegging is De Friesland volgens woordvoerder Ko Oudmaijer samen met de verschillende zorgaanbieders op de eilanden een onderzoek gestart naar mogelijke knelpunten. Nog voordat de resultaten bekend zijn, trekt het ministerie zich nu terug en zegt niets extra's te kunnen doen voor de eilanden. Zorgverzekeraar en aanbieders moeten het zelf maar oplossen en dat steekt De Friesland.

Intussen werken veel partijen op de eilanden al nauw met elkaar samen. Zo opent burgemeester Baukje Galama op Vlieland vandaag de nieuwe ambulancepost bij zorgcentrum De Uiterton. Zorgpersoneel van het centrum kan ook worden ingezet op de ambulance. Het is de bedoeling dat in de toekomst zorgpersoneel op de eilanden op meerdere plekken ingezet kan worden, dus bijvoorbeeld in thuiszorg, ouderenzorg en kraamzorg.