Estafetteloop langs 700 km Noordzeepad

Gepubliceerd op 30 augustus 2005RecreatieAangemaakt door Dagblad vh Noorden (Bouwe van Norden)

Groningen

Het door zeven landen lopende Noordzee Kustpad - North Sea Trail - wordt zondag officieel geopend.

Dat gebeurt tegelijkertijd in alle betrokken landen. Daarvoor komen tal van wandelclubs en individuele wandelaars in actie. In Nederland lopen ze in estafettevorm de veertig etappes van het Noordzee Kustpad, waaronder het 123 kilometer lange Groninger gedeelte tussen Lauwersoog en Nieuweschans.

Het kustpad is in één klap het langste wandelpad van Nederland: 725 kilometer. Rond het nieuwe langeafstandswandelpad worden dit jaar diverse bijzondere activiteiten en arrangementen ontwikkeld. Een ervan is de 'kilometervreterwedstrijd', die meteen bij de opening van start gaat. Individuele wandelaars kunnen een jaar lang delen van het kustpad lopen en kilometers verzamelen door stempels te halen bij 46 pleisterplaatsen langs de route. Doel van het kilometer vreten is gezond en sportief wandelen te bevorderen. Bij de andere geplande activiteiten staan behalve het wandelen, het cultureel en natuurlijk erfgoed centraal.

Het landelijke Wandelplatform heeft samen met het Nivon routegidsen - vier verschillende - van het Nederlandse kustpad uitgegeven. Afgezien van het Groninger Wad- en Wierdenpad, gaat het om het Friese Kustpad, het Hollands Kustpad en het Deltapad.

Waddenkust en wierdendorpen

Het Groninger deel van het Noordzee Kustpad voert door het Noord-Groninger zeekleigebied. De wandelaar maakt er kennis met karakteristieke elementen als dijken, restanten van oude zeegeulen, wierden en sluizen (zijlen). De route biedt vergezichten in het open veld, voert door klei en dorpen, gaat langs arbeidershuisjes en passeert gasfakkeltorens.

Tussen de borg Verhildersum in Leens en de Menkemaborg in Uithuizen vertakt de wandeling zich in een wadroute die de kustlijn volgt en een wierdenroute meer landinwaarts langs enkele terpdorpen.