Einde aan gratis afmeren bruine vloot op Terschelling

Gepubliceerd op 28 april 2005RecreatieAangemaakt door Leeuwarder Courant

WEST-TERSCHELLING - Na anderhalve eeuw neemt Rijkswaterstaat afscheid van Terschelling als havenbeheerder.

De haven, inclusief kades, kantoren en personeel, zijn gisteren officieel overgedragen aan de gemeente. Daarmee is de gemeente eigenaar van de gehele haven en komt er een einde aan het gratis afmeren van schepen.

Nadat de nieuwe havenverordening is vastgesteld, zal per 1 januari 2006 liggeld worden geheven. Vanwege de gratis ligplaatsen en de ligging vlak bij het dorp is Terschelling favoriet bij een groot deel van de bruine vloot. Elders betalen die gemiddeld €0,70 per meter.

Terschelling krijgt bij de overdracht van de haven een bruidsschat mee van €6 miljoen voor het onderhoud aan steigers en damwanden en het tweejaarlijkse baggerwerk voor de komende dertig tot veertig jaar.

Directeur Jan Hoogland van Rijkswaterstaat Noord-Nederland toonde zich gisteren tijdens de ondertekening van de contracten op het gemeentehuis van Terschelling een tevreden man. ,,We hebben de laatst drie jaar in alle openheid met elkaar over de overname van de haven gesproken, zonder te proberen elkaar een kool te stoven."

Hoogland memoreerde hoe vijftien jaar geleden bij Rijkswaterstaat het besef ontstond dat het beter was om een aantal taken af te stoten. Inmiddels zijn dijken overgedragen aan de waterschappen en met gemeenten is onderhandeld over de havens. ,,Tien jaar lang leek overname van de Terschellinger haven onoplosbaar", zei Hoogland. ,,Het is de verdienste van burgemeester Jurrit Visser dat er sinds zijn komst drie jaar geleden in snel tempo voortgang is geboekt."

Niet alleen de Rijkshaven is nu eigendom van de gemeente, ook de ondergrond van de jachthaven, de loswal, de veerbootkade, de kantoren met woonhuis, de opslagloods en de dijkglooiingen bij het Groene Strand en Dellewal zijn overgedragen. Drie rijksambtenaren komen in gemeentedienst. Hét gezicht van Rijkswaterstaat op Terschelling, Cor Swart, gaat eind deze week vervroegd met pensioen.

De onderhandelingen met het Waterschap over overname van de zeewerende duinen aan de Noordzeezijde verlopen volgens Hoogland minder soepel. Knelpunt is het vaststellen van de strikte waterkering. ,,Bij dijken is dat helder, bij duinen minder."

De beherende taak zal voorlopig worden uitgevoerd door het personeel dat door de gemeente van Rijkswaterstaat is overgenomen. Rijkswaterstaat blijft echter verantwoordelijk tot een akkoord is bereikt met het waterschap. Ook de havendammen, de vaargeulen en de betonning op het wad blijven bij Rijkswaterstaat.