Eilandhoppers midden in waddennatuur

Gepubliceerd op 4 april 2005RecreatieAangemaakt door NDC Dagblad van het Noorden

Natuurkampeerterreinen op de Wadden spelen in op het trekken van eiland naar eiland

Het mooie lenteweer doet het kampeerdersbloed sneller stromen. Leuk hoor, al die campingbeurzen, Hiswa's, Caravana's enzovoort, maar dat is surrogaat. Menig kampeerder wil zijn tent opzetten in een vrije omgeving, met een geheel 'eigen' plekje. Op een van de stille natuurcampings op Vlieland, Terschelling of Ameland bijvoorbeeld. Of op allemaal: eilandhoppen dus.

Het nieuwe kampeerseizoen is begonnen. Ook de natuurkampeerterreinen van Staatsbosbeheer op Vlieland, Terschelling en Ameland gingen vrijdag 1 april van start. Een nieuwe start, want de afgelopen winter heeft Staatsbosbeheer zijn kampeerterreinen op deze drie waddeneilanden beter op elkaar afgestemd. Steeds meer gasten trekken met hun tent van eiland naar eiland, het zogeheten hoppen - de trend die een aantal jaren geleden overwaaide uit Griekenland. Staatsbosbeheer en de (natuur)- kampeerbranche op de Wadden spelen hierop in. De openingstijden van de natuurcam pings op Vlieland, Terschelling en Ameland zijn aangepast, de tarieven zijn gelijkgetrokken en er zijn eensluidende kampeerregels ingevoerd. Drie nieuwe informatiebrochures geven een beschrijving van de vijf kampeerterreinen in kwestie. Daaruit blijkt dat Staatsbosbeheer er veel, zo niet alles, aan doet om de natuur dichter bij de kamperende mens te brengen. Eén van de mogelijkheden die Staatsbosbeheer biedt, is kamperen in de (semi)vrije natuur. Voor liefhebbers van de Wadden én eenvoudig kamperen midden in de natuur, zijn de kampeerterreinen op de eilanden een ideale vakantiebestemming. Op de eilanden hoef je niet op zoek naar de natuur: je bent er altijd en overal middenin. Ook als je je tent dichtritst sluit je de natuur niet buiten: op de Wadden is die er 24 uur per dag.

voor- en naseizoen

De natuurkampeerterreinbeheerders op Vlieland, Terschelling en Ameland proberen dit jaar hun aandacht vooral te richten op kamperen in het voor- en naseizoen. Juist dan zijn de kampeerterreinen oases van rust en ruimte. September heeft daarbij het grote voordeel dat het zeewater nog de heerlijke zomerse warmte heeft.

Natuurbeleving

Staatsbosbeheer beheert vijf natuurkampeerterreinen op Vlieland, Terschelling en Ameland. Deze vijf zijn aangesloten bij de stichting Natuurkampeerterreinen en dragen het officiële predikaat 'Natuurkampeerterrein'. Dit staat garant voor een ruime kampeerplek, op een prachtige plek met veel privacy en rust midden in de waddennatuur. Bij deze vorm van recreëren ligt de nadruk op natuurbeleving en ontspanning. De terreinen zijn dan ook eigenlijk nauwelijks meer dan een open plek in de natuur, met beschutte en romantische 'eigen' plekjes. De kampeerterreinen liggen her en der in natuurgebieden in Nederland. Kamperen mag maximaal vier weken achtereen. Het kampeerseizoen loopt van 1 april tot en met 31 oktober. De voorzieningen van de natuurkampeertereinen zijn sober maar netjes. Kamperen betekent hier simpelweg vrij zijn. Er is slechts een beperkt aantal regels waar kampeerders zich aan moeten houden.

Voor meer info en het aanvragen van de nieuwe kampeerbrochure: Vlieland, Anke Bruin, 0562-451639; Terschelling, Cees Plug, 0562-442675; Ameland, IJsbrand de Jong, 0519-543452.

Ook in de buurt

Kijk op de website www.staatsbosbeheer.nl voor een van de natuurkampeerterreinen in Groningen (Leens, Sellingen), Drenthe (Schipborg, Gieten, Drouwen, Hooghalen, Schoonloo, Schoonoord, Gees, Echten, Dwingeloo), Friesland (Kollumerpomp, Wijnjewoude, Rottevalle) of Overijssel (Steenwijk, Hardenberg, Staphorst).