Eilanders tegen erfgoedstatus

Gepubliceerd op 8 augustus 2005OverheidAangemaakt door Dagblad vh Noorden (Hans van Soest)

Schiermonnikoog

Vrees voor overdaad aan regelgeving

'Waddenkaravaan' moet bewoners overtuigen

De bewoners van Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog zijn beducht dat hun unieke leefomgeving verloren gaat. Maar het waddenge bied als uniek natuurgebied op de werelderfgoedlijst van de Unesco laten zetten, dat wil de meerderheid niet.

Uit een enquête van het ministerie van landbouw en natuur blijkt dat de eilanders bezorgd zijn dat de weidsheid van het gebied wordt aangetast, het leefgebied voor de dieren, de rust en de ruimte. Maar tegelijkertijd zijn ze de regels voor natuurbehoud meer dan zat. Veel eilanders vrezen dat het met de werelderfgoedstatus alleen maar erger wordt.

De komende maanden trekken ambtenaren van het ministerie in een 'Waddenkara vaan' de dorpen op de eilanden langs om de bewoners voor te lichten over de voordelen van de status. In november komen de ministers van Nederland, Duitsland en Denemarken, die verantwoordelijk zijn voor natuurbeheer, bijeen op Schiermonnikoog om te praten over de toekomst van de Waddenzee. Hoog op de agenda staat de gemeenschappelijke voordracht bij de Unesco om het gebied op de lijst te krijgen.

De Unesco, onderdeel van de Verenigde Naties, ziet er op toe dat plekken die op de werelderfgoedlijst staan goed worden beheerd. "Als het gebied die status krijgt, zou dat een geweldige uitstraling hebben", zegt burgemeester Paul Verhoeven van Ameland, tevens voorzitter van de Eilandenraad. Dat orgaan heeft een deel van de bevoegdheden van de verschillende gemeenteraden overgenomen.