Eilanden lopen groot risico op overstroming

Gepubliceerd op 3 maart 2005VeiligheidAangemaakt door Leeuwarder Courant

DELFT - De bewoners van de Waddeneilanden lopen veel meer gevaar door overstromingen dan gedacht.

De golven worden de laatste decennia veel krachtiger, waarschuwt professor Marcel Stive van de Technische Universiteit Delft. Het gevaar van het water is groter dan het gevaar van bijvoorbeeld een terroristische aanslag.

,,Stel dat ik op Ameland zou wonen, dan zou ik me zeker zorgen maken'', aldus de hoogleraar in de kustwaterbouwkunde. Zijn onderzoeksgroep heeft bekeken in hoeverre de veiligheidsvoorschriften nog volstaan die na de Zeeuwse watersnoodramp in 1953 zijn opgesteld door de zogenoemde Deltacommissie van het rijk.

Indertijd ging de commissie ervan uit dat er iedere 12 seconde een golf aanrolde bij een superstorm die zich in Noord en Zuid-Holland eens in de tienduizend jaar zou voordoen. Aan dit ergste scenario werd de hoogte van dijken en duinen aangepast. Maar uit metingen van Rijkswaterstaat over de afgelopen tien jaar blijkt dat er geregeld stormen zijn waarbij er iedere 15 seconden een golf komt.

Hoe langer de tijd ertussen, hoe langer de golf is en met des te meer kracht hij aanspoelt. De tsunamiramp was het gevolg van een superlange golf.

Daar komt bij dat voor de eilanden sowieso al een hoger risico wordt geaccepteerd: daar wordt de hoogte van duinen en dijken aangepast aan stormen die eens in de vierduizend jaar voorkomen. De Deltacommissie vond dit wel kunnen omdat er op de Waddeneilanden minder mensen wonen en ze economische minder belangrijk zijn.

De kans op een overstroming waarbij doden vallen, is aan de Noord- en Zuid-Hollandse kust tien tot honderd keer groter dan de kans op een terroristische aanslag, een neergestort vliegtuig of een ontplofte vuurwerkfabriek, citeert Stive een recent rapport van het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu. Op de eilanden is het risico 2,5 maal zo groot omdat daar de dijken en duinen lager zijn.

,,De staatssecretaris zegt dat we maar rustig moeten gaan slapen'', oordeelt Stive. ,,Ik vind het volksverlakkerij.'' Dijkverzwaring, zandopspuiting en duinversteviging is volgens hem hard nodig. Rijkswaterstaat geeft hem formeel ongelijk omdat ze zijns inziens geen zin heeft in hogere investeringen. ,,Het is een kwestie van prioriteiten.''