Effect winnen gas Ameland binnen perken

Gepubliceerd op 1 juni 2005Onderzoek en MonitoringAangemaakt door Leeuwarder Courant

AMELAND - De effecten van gaswinning op Ameland blijven binnen de perken. Dit blijkt uit het vandaag gepresenteerde rapport van de begeleidingscommissie die de bodemdaling registreert.

Een meevaller is dat de zandhonger van de Waddenzee aanmerkelijk minder toeneemt dan aanvankelijk werd verwacht. Op de ligging van wadplaten en op het leven van de wadvogels heeft de bodemdaling geen effect.

Het pakt allemaal wel anders uit dan bij de start van het onderzoek werd verondersteld. Twintig jaar geleden kwam de prognose op een daling van 26 centimeter op het diepste punt. Het wordt uiteindelijk 34 tot 37 centimeter.

Daar staat tegenover dat de diameter van het aan daling onderhevige gebied veel kleiner is dan verwacht. Daardoor veroorzaakt de bodemdaling ook minder zandhonger dan eerst was berekend. Het wordt geen 22,5 miljoen kuub, maar 14 miljoen. Het gat in de Noordzee en Waddenzee vult zichzelf weer op door natuurlijke zandtransporten. Daardoor is alleen op Ameland zelf de daling waarneembaar.

In het onderzoek blijkt uit niets dat de ligging van de wadplaten door bodemdaling verandert. Ook de kwelders blijken tot nu toe goed bestand tegen de daling. Opslibbing zorgt aan de kwelderrand en langs de kweldergeulen voor compensatie. De plantengroei in deze kuststrook verandert nauwelijks.

Alleen in de natte duinvalleien op het eiland zijn de gevolgen van de bodemdaling zichtbaar. Ze worden natter en een deel komt vaker helemaal onder water te staan. Het betekent dat de plantengroei in deze gebieden zal veranderen.