Eerste stormslachtoffers weer thuis

Gepubliceerd op 31 januari 2005Natuur en LandschapAangemaakt door LC

Dankzij de medewerking van rederij Doeksen staken de zeehonden en hun begeleiders vrijdagochtend per veerboot over van Harlingen naar Vlieland.

Daar werd het gezelschap opgewacht door lokale EHBZ-Pieterburen-medewerkers en heel veel kinderen. Want groep 4 van de openbare basisschool in Vlieland mocht mee met het uitzetten. Hun klasgenoot, de 10 jarige Tera de Jong, had op 24 december persoonlijk een witte zeehondenpup gered die al enkele dagen vermoeid en verdwaald op het strand had gelegen. Het dier was anders ongetwijfeld een langzame en pijnlijke hongerdood gestorven.

Het komt niet vaak voor dat er tien zeehonden tegelijk worden uitgezet. De stormen van de afgelopen winter hebben veel grijze zeehonden in problemen gebracht. Ze werden van de permanent droge zandbanken tussen Vlieland en Terschelling gespoeld en raakten daarbij hun moeder kwijt. Een kort verblijf in de créche bracht hen op voldoende startgewicht om het verder zelf te proberen. De tien zeehonden wogen bij het vrijlaten ieder meer dan vijftig kilo.