Duurzaamheidscentrum mogelijk in pand Heiploeg

Gepubliceerd op 11 augustus 2005Voorlichting en educatieAangemaakt door Dagblad vh Noorden (Frank von Hebel)

Lauwersoog/Leens

De gemeente De Marne heeft haar oog laten vallen op het pand Nordshrimp in Lauwersoog.

"Het is niet ondenkbaar dat hier bijvoorbeeld het Duurzaamheidscentrum wordt ondergebracht", zegt wethouder Wiebe Zorge.

Uit onderzoek blijkt dat deze attractie goed is voor zo'n 150.000 bezoekers per jaar. Het zogeheten Duurzaamheidscentrum is een initiatief van de Stichting Duurzaamheidscentrum Lauwersoog. Doel is het publiek te informeren over natuur, water en energie. De belangrijkste pij lers zijn een themapark en een bezoekerscentrum voor het Nationaal Park Lauwersmeer.

Het college van B en W wil het gebouw Nordshrimp van garnalenreus Heiploeg voor ruim drie ton te kopen. Volgens wethouder Zorge betreft het hier een zogeheten 'strategische aankoop'. Hij doelt daarmee op de plannen voor de haven van Lauwersoog. Nieuwe kades en steigers moeten de haven zowel voor het toerisme als voor vissers aantrekkelijker maken. De aankoop van het pand maakt deel uit van een omvangrijke transactie waarbij ook de ontwikkeling van Zoutkamp is betrokken. Zorge: "De gemeente wordt nu eveneens eigenaar van het voormalige Heiploegterrein in Zoutkamp."

De gemeente wil op dit terrein circa 60 woningen en een seniorencomplex laten bouwen. De nieuwbouw is een belangrijk onderdeel van het zogeheten ontwikkelingsplan Kanaaloever-Zuid. Alvorens de bouw kan beginnen, diende eerst de bodemvervuiling op het Heiploegterrein te worden opgeruimd. De sanering heeft circa 3,5 ton gekost. Heiploeg betaalt ongeveer 100.000 euro, de gemeente de rest. Zorge: "Het gevolg is nu dat het tekort voor de exploitatie van het totale ontwikkelingsplan voor Kanaaloever-Zuid van zeven naar acht ton stijgt."

De wethouder vindt dit tekort echter aanvaardbaar. "De gemeenschap krijgt er ook wat voor terug. De werkgelegenheid blijft gewaarborgd, nu de fabriek van Heiploeg een andere locatie heeft gekregen. Tevens wordt Zoutkamp verder ontwikkeld en krijgen de plannen voor de haven in Lauwersoog een nieuwe stimulans." Volgens Zorge is het tekort op te vangen door de op brengst van de totale grondverkoop voor woningen in de gemeente.

De raad moet de aankoop van het pand van Nordshrimp en de definitieve aankoop van het Heiploegterrein nog goedkeuren. Het voorstel komt op 6 september in de raadsvergadering aan de orde.

De aankoop van het Heiploegterrein in Zoutkamp door de gemeente De Marne verliep niet eenvoudig. Onderdeel van de transactie was dat Heiploeg voor de saneringskosten opdraait wanneer de kosten hoger zijn dan 113.000 euro. Anders zou het bedrijf het terrein van de gemeente terugkopen. De schoonmaakactie blijkt circa 3,5 ton te kosten. Toch wil het college het terrein kopen gezien het grote publieke belang.