Duitse 'bikers' te ruig voor camping Nes

Gepubliceerd op 19 mei 2005RecreatieAangemaakt door Leeuwarder Courant

AMELAND - Duitse motorrijders zijn niet langer welkom op Ameland. Camping Duinoord in Nes is hun jaarlijkse motortreffen spuugzat.

Individueel met een tentje mag iedereen op een motor komen kamperen. De grote groepen 'zware jongens' weigert campingbeheerder Coen Hoven voortaan de toegang. Geluidsoverlast van hun spinnende achterwiel en hun hardrockmuziek, pornofilms op groot scherm, vernielingen. Hoven kan met gemak een rijtje argumenten opsommen waarom hij de Duitse 'bikers' nooit meer en masse op zijn terrein wil hebben. Afgelopen pinksterweekeinde was definitief de laatste keer. ,,Ik lijd verlies als zij hier staan.''

Traditiegetrouw kwamen er met Pinksteren honderden Duitse motorrijders naar Ameland. Tijdens de hoogtijdagen ging het om bijna duizend man. Vorig jaar stonden er nog 250 motorrijders.

Hoven huurde de laatste jaren een beveiligingsploeg in om hen in toom te houden. ,,Ouders klagen dat hun kleine kinderen wakker liggen en trauma's oplopen van de harde muziek'', vertelt hij. Hij heeft geprobeerd afspraken te maken met de Duitsers. ,,Dan krijg ik gewoonweg als antwoord: 'Wij maken de dienst uit'. Dat is heel bot.''

Sommige Duitsers komen al twintig jaar voor dit jaarlijkse motorfestijn naar Ameland. Ze togen gisteren naar het gemeentehuis om verhaal te halen. Burgemeester Paul Verhoeven had geen tijd om hen te ontvangen. ,,Het is een economische afweging van de campingbeheerder'', reageert hij vandaag.

Beheerder Cor Zijlstra van de kampwinkel betreurt het dat het pinksterweekeinde voor- taan rustiger zal verlopen. Hij vond het een mooie traditie en had weinig last van de motorrijders. Hij had vooral goede klandizie aan hen.