Duinen klaar voor komst broedvogels

Gepubliceerd op 7 maart 2005Natuur en LandschapAangemaakt door Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer heeft het Nationaal Park Duinen van Texel weer klaar gemaakt voor de komst van de broedvogels.

Door een deel van de wandelpaden tijdelijk af te sluiten zijn er weer voldoende rustige plekken voor een soort als de wulp die alleen op grote afstand van een pad wil broeden. Ondanks de sneeuw van dit moment is het broedseizoen weer begonnen. Vogels zoeken nu een geschikte broedplaats en de hele vroege hebben al eieren. Welke zijn dat?

De vogelwachters kijken met spanning uit naar het nieuwe seizoen. Blijft de velduil als broedvogel voor Nederland behouden? Het aantal broedparen gaat snel achteruit. Op Texel gaat het relatief beter, onduidelijk is waar dat in zit. Of de lepelaarpopulatie zich verder blijft herstellen is één van de andere vragen.

Een deel van de wandelpaden (die met groene markering) is om de broedvogels voldoende rust te bieden afgesloten tot 16 augustus. Honden moeten nu weer in het hele Nationaal Park Duinen van Texel aan de lijn, met uitzondering van De Dennen ten westen van de Randweg en Natte Vlakweg. Honden moeten hier, net als hun begeleider, wel op het pad blijven. Ook binnen het begrazingsgebied De Ploegelanden en op de speelweiden moeten honden aangelijnd zijn.