'Drempel in jachthaven Schier kan geld opleveren'

Gepubliceerd op 10 januari 2005RecreatieAangemaakt door DvhN (Robert de Roo)

Schiermonnikoog

Het is belachelijk dat de jachthaven van Schiermonnikoog elk jaar wordt uitgebaggerd. Door simpel een dertig centimeter hoge drempel onder water te leggen zou de haven veel minder snel dichtslibben en zou het niet nodig zijn om vaker dan eens in de vier jaar te baggeren.

Dat is de mening van de politiek zeer actieve eilander Jorn van Boven. Boven zit niet in de raad, maar denkt, zoals hij zelf zegt, vaak en graag mee. "Het eerste opkomende water stroomt het snelst en neemt het meeste slib mee. Dat bezinkt en kan er met afgaand water niet meer uit. Als er een drempel zou liggen kan de eerste vloedstroom de haven niet meer in en komt er veel minder slib de haven binnen."

Volgens Van Boven zou het plan van de Stichting Jachthaven ieder jaar dat niet gebaggerd hoeft te worden 30.000 euro schelen. Het drempelsysteem wordt ook al enige tijd met succes toegepast op het Duitse waddeneiland Just. Van Boven publiceerde zijn idee op de Digitale Dorpsbode van Schiermonnikoog en bezorgde bestuurders van de stichting persoonlijk een brief met zijn idee. Ted van der Zee, bestuurder van de Stichting Jachthaven, wil officieel nog niet reageren op het plan van Van Boven. "Wij komen in de loop van de maand als bestuur met een gezamenlijke reactie op de brief." Hij laat wel doorschemeren niet enthousiast te zijn over het plan, omdat er veel meer kosten gemaakt zouden moeten worden dan nu met alleen baggeren.