Dijkversterking Schiermonnikoog

Gepubliceerd op 6 oktober 2005Natuur en LandschapAangemaakt door Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat start vanaf maandag 10 oktober met het versterken van de zeedijk van Schiermonnikoog.

De werkzaamheden strekken zich uit over een lengte van circa twee kilometer en duren ongeveer twee maanden. Tijdens deze periode is de weg aan de wadkant gesloten voor het verkeer.

De huidige zeedijk van Schiermonnikoog tussen de “oude” en “nieuwe” veerdam voldoet niet meer aan de veiligheidseisen volgens de Wet op de Waterkering.

De huidige glooiingsconstructie aan de teen van de dijk bestaat uit klinkers en/of betonblokken en is gezet op klei of grind. Deze constructie is te licht.

Als oplossing heeft Rijkswaterstaat gekozen voor het aanbrengen van een bestorting van zware stenen op de bestaande glooiing. Op deze glooiing wordt eerst een doek van geotextiel aangebracht. Dit doek zorgt ook voor de overgang van de glooiing naar het wad.

De benodigde 15.000 ton steen wordt per schip aangevoerd en zal met dumpers naar het werk worden gebracht. De stenen worden vervolgens met een kraan op het doek gelegd.

Het werk is getoetst aan de Habitat- en Vogelrichtlijn. Uit de toetsing blijkt dat er enerzijds door de werkzaamheden sprake is van verstoring (machinelawaai). Anderzijds biedt de toepassing van stortsteen daarentegen weer nieuw leefgebied voor verschillende schelpdieren en planten.