Crèche Pieterburen tjokvol met zieke zeehonden

Gepubliceerd op 1 maart 2005Natuur en LandschapAangemaakt door Dagblad vh Noorden (Bouwe van Norden)

Zieke en verweesde zeehonden overspoelen de zeehondencrèche in Pieterburen.

Het opvangcentrum verzorgt nu ongeveer veertig jonge 'gewone zeehonden' en zo'n negentig huilers van de grijze zeehond: drie keer zoveel als vorige winter in dezelfde periode. De quarantaineruimtes zitten tjokvol en de medewerkers maken overuren. Een portret van drie crèchepatiënten.

Prince

Voor 'gewone zeehond' Prince (bijna acht maanden) is het leven lang niet zo'n feest als voor zijn rockende naamgenoot. Uitgeput is hij 6 februari door de familie Prinsen bij Noordwijk aan Zee op het strand gevonden. Een Eerste Hulp Bij Zeehonden-team redde het dier, dat een vreemd gat in zijn verhemelte heeft. Neus en bek staan daardoor in verbinding met elkaar en water komt tijdens het eten in de longen van Prince. Ook knagen longwormen aan zijn gezondheid. Prince eet nu wel weer zelfstandig z'n haring. Zijn gewicht steeg in de crèche van 24 naar 33 kilo. Het gat in het verhemelte - de oorzaak wordt onderzocht, er kwamen drie dieren met zo'n gat binnen waarvan er één stierf - sluit zich langzaam. Prince kan op z'n vroegst in mei de zee in.

Dira

Agenten van de waterpolitie wisten de gewonde grijze zeehond Dira 29 januari te vangen. Een jaar eerder was het ongeveer vier jaar oude dier al verstrikt geraakt in een stuk snijdend scherp visnet, dat een diepe wond rond haar hals veroorzaakte. Sterk vermagerd - slechts 88 kilo woog zij nog - werd de zeehond samen met haar vier weken oude jong Elsina in Pieterburen binnengebracht. Dira blijkt een bofkont: zij genas pijlsnel nadat ze was bevrijd van het stuk visnet. Haar gewicht nam toe tot zo'n 140 kilo (normaal voor een grijze zeehond). Zaterdag hebben twee Canadese zeehondenactivisten Elsina uitgezet op het wad. De waterpolitie takelde toen de kerngezonde Dira weer in het water.

Hessel

De zeven maanden oude 'gewone zeehond' Hessel vecht al weken voor zijn leven in een quarantaineruimte. Longwormen (parasieten) zijn er de oorzaak van dat hij niet lang genoeg naar voedsel kan duiken. Hessel woog een miezerige 17 kilo toen Hessel Wiegman hem 2 februari op Terschelling vond. Eigenlijk had hij toen al 35 kilo moeten wegen. Rust, gezond voer en medicijnen hebben er voor gezorgd dat Hessel nu een wat gezonder gewicht (naar schatting 25 kilo) in de schaal legt. De verwachting is dat hij overleeft en over drie maanden wordt teruggezet. Volgens zeehondenmoeder Lenie 't Hart worden steeds meer zeehonden erg ziek door longwormen. Oorzaak is volgens haar aantasting van hun immuunsysteem door vervuiling.