Campagne moet natuurgebied Balgzand bekender maken

Gepubliceerd op 21 april 2005Natuur en LandschapAangemaakt door Landschap Noord-Holland (via INP Nieuwsbank)

Weinig mensen weten dat Balgzand het rijkste stukje van de Waddenzee is.

Dat moet veranderen vindt Landschap Noord-Holland. Daarom start vrijdag 22 april een promotiecampagne. Door huis-aan-huis een speciale Balgzandkrant te verspreiden en extra activiteiten te organiseren, moet duidelijk worden dat het gebied een betere bescherming verdient. Bij 't Kuitje is het

Natuurinformatiecentrum Balgzand opnieuw ingericht. Vanuit dit centrum werken Landschap Noord-Holland en de Waddenvereniging afdeling Den Helder samen aan de voorlichting over het gebied.

Balgzand is het deel van de Waddenzee tussen Den Helder en Wieringen. Op papier is Balgzand goed beschermd, in de praktijk zijn er voortdurend verstoringen en plannen die het gebied bedreigen. Vrijdag 22 april ontvangen vertegenwoordigers van de omliggende gemeenten de Balgzandkrant uit handen van Jan Kuiper de nieuwe directeur van Landschap Noord-Holland én Hidde van

Kersen de nieuwe directeur van de Waddenvereniging. Na de overhandiging gaan mevrouw A.N. Kooij-Smid, wethouder van de Gemeente Wieringen, de heer N.A. Bais, wethouder van de Gemeente Den Helder en de heer H. Struiken Boudier, beleidsmedewerker milieu van de Gemeente Anna Paulowna op vogelexcursie met de Jutter Express.

Uit tellingen die maandelijks plaatsvinden op Balgzand blijkt dat het gebied van onschatbare waarde is voor vogels: doortrekkers, overwinteraars en broedvogels. De voedselrijkdom en de rust zijn belangrijk. Daardoor kunnen grote groepen vogels bij hoogwater veilig rusten op de schorren langs de dijk en broeden er duizenden vogels. De bedreigingen zijn er in allerlei vormen: uitbreiding aantal vluchten vliegveld de Kooy, illegale betreding, aanleg botenhelling en een nieuw gemaal, een fietspad, nieuwe activiteiten op het aangrenzende industrieterrein en verplaatsing van de veerhaven naar Balgzand.

Landschap Noord-Holland en de Waddenvereniging hopen dit jaar extra veel bezoekers te trekken tijdens de open dagen en de excursies. Iedereen kan meedoen. De laatste vogelexcursie wordt gehouden op 19 november. De Balgzandkrant, met een mooie poster én een overzicht van alle activiteiten, is gratis aan te vragen bij Landschap Noord-Holland, 0251-362 762 of per mail info@landschapnoordholland.nl. De promotiecampagne is mogelijk door samenwerking met de Nationale Postcode Loterij.

De overhandiging en de vogelexcursie is op vrijdag 22 april om 9.15 uur in Natuurinformatiecentrum Balgzand bij 't Kuitje, Industrieterrein Oostoever, Oostoeverweg 80, 1786 PS Den Helder.