Veel broedende lepelaars op Texel

Gepubliceerd op 3 mei 2005Natuur en LandschapAangemaakt door Staatsbosbeheer

Tijdens tellingen van Staatsbosbeheer aan de hand van luchtfoto’s bleek dat er een ongekend groot aantal lepelaars broedt in het reservaat De Geul in het Nationaal Park Duinen van Texel.

Er zijn zeker 230 broedparen tegen 215 in 2004, variërend van vogels met bijna vliegvlugge jongen tot paren die nog maar net begonnen zijn. In De Muy broeden tien paartjes, vier meer dan verleden jaar. Op De Schorren schat Natuurmonumenten het aantal voorlopig op 60 paar. Bij elkaar broeden er op Texel dus al ongeveer 300 paar lepelaars, hetzelfde aantal als in 2004. De verwachting is dat dit aantal vertoeneemt, zeker op De Schorren, er komen nog steeds vogels terug uit Afrika. In De Geul hebben de eersten al jongen. In 2004 broedden er in totaal 1671 lepelaars in Nederland.

Lepelaars zijn op Texel goed te bekijken vanaf het uitkijkpunt aan de Mokweg, het merendeel van de in De Geul broedende lepelaars zit daar in de buurt. Aan- en afvliegende vogels, vooral ouders met voedsel zijn er goed te zien. De lepelaars zoeken voedsel in sloten op Texel en de Kop van Noord-Holland. In de sloten vangen ze vooral driedoornige stekelbaarsjes. Daarnaast gaan ze op het Wad op jacht naar garnalen.