Brieven aan de Kamer: Schietrange De Vliehors

Gepubliceerd op 23 februari 2005OverheidAangemaakt door Min. van Defensie ((via INP)

In het actualiteitenprogramma Netwerk van 20 februari jl. werd bericht dat op schietrange De Vliehors op Vlieland talloze niet ontplofte bommen en munitiedelen liggen.

Dit zou blijken uit een in januari door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) van de Koninklijke luchtmacht uitgevoerd onderzoek naar de mogelijke aanleg van een spanningskabel tussen Texel en Oost-Vlieland. Met deze brief informeer ik u over de ontstane situatie en de door mij genomen maatregelen.

Sinds 1948 heeft de luchtmacht een deel van De Vliehors in gebruik voor oefeningen. Op het terrein van de schietrange worden door Navo-vliegtuigen schietoefeningen uitgevoerd met boordkanonnen en raketten alsmede oefeningen in het werpen van bommen (zowel oefenbommen als explosieve bommen). Gedurende de periode van 1 maart tot 15 september wordt niet geoefend met explosieve bommen.

Het onderzoek van de EOD kwam voort uit de wens van elektriciteitsmaatschappij NUON om op De Vliehors graafwerkzaamheden te verrichten voor de aanleg van spanningskabels. Dit onderzoek had uitsluitend betrekking op de aanwezigheid van onontplofte munitie in de bodem die een risico zou kunnen vormen bij de uitvoering van graafwerkzaamheden. Ik onderstreep dat het onderzoek van de EOD geen uitspraak doet over vermeende veiligheidsrisicos voor recreanten in het gebied. De zorg hierover van de zijde van het publiek vind ik niettemin zeer begrijpelijk. Om die reden heb ik TNO verzocht een aanvullende analyse te maken van de veiligheidsrisicos voor recreanten in De Vliehors. Indien de onderzoeksresultaten daartoe aanleiding geven, zullen passende maatregelen worden genomen. Zonder op de resultaten van het TNO-onderzoek vooruit te willen lopen, lijkt een totale sanering van het gebied praktisch onuitvoerbaar. De dynamiek van de omgeving (getijdegebied) bemoeilijkt een totale sanering.

Bovendien zouden ingrijpende saneringsmaatregelen een verstoring van het ecologisch evenwicht tot gevolg kunnen hebben. Ik verwacht u eind april nader te kunnen informeren over de uitkomst van het TNO-onderzoek en eventuele aanvullende maatregelen.

Tijdens de openstellingtijden van de schietrange is het gebied voor recreanten niet toegankelijk. Dit wordt met waarschuwingsborden in combinatie met rode vlaggen aangeduid. De borden waarschuwen in meer talen voor onontplofte munitie en vermelden dat het rapen van hulzen en projectielen gevaarlijk en verboden is. Daarnaast ziet het personeel van de schietrange erop toe dat tijdens de schietoefeningen geen personen aanwezig zijn in de oefengebieden. Buiten de openstellingtijden van de schietrange blijft de Vliehors toegankelijk voor publiek. Verder wordt de oppervlakte van de schietrange dagelijks gecontroleerd op munitiedelen. Waar munitiedelen worden aangetroffen worden deze geruimd of, indien hiervoor inzet van de EOD nodig is, wordt de vindplaats gemarkeerd en afgezet. Tenslotte wordt het oefengebied iedere vrijdag gereinigd van munitieresten.

De Vliehors is de enige oefenfaciliteit van deze aard in Nederland sinds de sluiting van de schietrange de Noordvaarder op Terschelling.

De schietoefeningen van vliegtuigen in het Waddengebied zijn noodzakelijk voor de operationele inzetbaarheid van de krijgsmacht. In het Tweede Structuurschema Militaire Terreinen en de Derde Nota Waddenzee is geconstateerd dat verplaatsing van deze oefeningen naar een andere locatie in Nederland niet mogelijk is. Buiten Nederland bestaan beperkte mogelijkheden voor Nederlandse F-16s om oefen- en explosieve bommen af te werpen. Dit kan alleen tijdens deelname aan buitenlandse schietoefeningen in Groot-Brittannië, Noorwegen en de Verenigde Staten. Schietranges in Duitsland en België hebben als nadeel dat deze op het land gelegen zijn en hiervoor grotere restricties voor oefeningen gelden in vergelijking met de schietrange De Vliehors die aan zee gelegen is. Kortom de verplaatsing van schietoefeningen van vliegtuigen naar het buitenland is geen alternatief voor het huidige gebruik van De Vliehors.

Ik acht het voorshands niet noodzakelijk de schietrange De Vliehors af te sluiten voor het publiek.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE