Boris van der Ham maakt grove fout

Gepubliceerd op 10 januari 2005Natuur en LandschapAangemaakt door St. Wilde Kokkels

Reactie Stichting Wilde Kokkels op artikel in Leeuwarder Courant 6 januari 2005

Het D'66 kamerlid Boris van der Ham beticht de Waddenvereniging van oneerlijke voorlichting. Het verspreiden van een ansichtkaart met daarop een boortoren op het wad is een grove leugen, aldus Van der Ham in de Leeuwarder Courant van 6 januari.

Het kamerlid maakt echter zelf een grove fout. Niet de Waddenvereniging, maar de Stichting Natuur en Milieu heeft de bedoelde ansichtkaart verspreid. De Waddenvereniging heeft wel de succesvolle fakkelactie tegen gaswinning van 22 oktober georganiseerd. Onder de 5721 deelnemers waren 5 kamerleden, waaronder ook Van der Ham zelf.

Volgens Van der Ham heeft het conservatieve standpunt van de Waddenvereniging veel leden gekost. Dit standpunt is gezamenlijk ingenomen door 9 natuurorganisaties, waaronder het Wereldnatuurfonds en Natuurmonumenten. Het Wereldnatuurfonds heeft er dit jaar 25.000 leden bijgekregen, en overtuigd waddengas-tegenstander It Fryske Gea boekte een ledengroei van bijna 10%.

Geld voor natuur naar haven Harlingen

De Tweede Kamer heeft op 9 november de gaswinning goedgekeurd en een natuur-investeringsplan vastgesteld. Door het indienen van moties wil de Kamer nu een deel van dit geld reserveren voor de uitbreiding van de haven van Harlingen. Door deze uitbreiding moet de havengeul worden uitgediept. Volgens wetenschappers is dit na schelpdiervisserij, klimaatverandering en een olieramp de grootste bedreiging voor het Waddengebied. Het geld bedoeld als compensatie voor de gaswinning wordt dus gebruikt voor het financieren van een nieuwe schadelijke activiteit.

Boris van der Ham heeft dit niet weten te voorkomen. Er is voor hem nog veel werk in de Tweede Kamer te verzetten. De steun van een krachtige Waddenvereniging lijkt hierbij onmisbaar.