Bommen Vliehors onmogelijk te ruimen

Gepubliceerd op 24 februari 2005Militaire activiteitenAangemaakt door Leeuwarder Courant

Vliland

De munitie- en bomresten op de Vliehors op Vlieland zijn onmogelijk op te ruimen.

Dit schrijft de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) van Koninklijke Luchtmacht in zijn rapport aan Nuon. Het traject waarlangs de elektriciteitsmaatschappij een hoogspanningskabel had willen leggen, ligt volgens de EOD ,,bezaaid met achtergebleven bommen''.

,,Door het afwijken van vluchtpatronen en afkaatsen bij het contact met de grond zijn de bommen verspreid over een groter gebied dan alleen het doelengebied.'' De opruimings dienst van vliegbasis Woensdrecht liet twee specialisten op 12 en 13 januari een verkenning uitvoeren op de Vliehors. Dit militaire oefenterrein aan de westkant van het eiland is sinds 1948 in gebruik. Toestellen van de luchtmacht wierpen er de afgelopen jaren behalve oefenbommen ook brisantbommen af: projectielen met een snel exploderende lading. Veel van die projectielen doken destijds meteen onder het maaiveld, aldus de rapporteurs. Ze zijn dus onder een laag zand verdwenen.

,,Het waterpeil zorgt ervoor dat het haast onmogelijk is om de desbetreffende bommen te be naderen en te verwijderen'', zo melden de EOD-onderzoekers. ,,Tevens wordt de detectie nog gehinderd door de miljoenen scherven van ontplofte bommen die over dit gebied verspreid liggen.''

De luchtmacht oefende destijds ook met antitankwapens: clusterbommen die tussen de 147 en 247 kleinere bommetjes bevatten. ,,De ervaring leert dat een aantal van deze bommetjes niet tot detonatie komt en blijft liggen.''

Wanneer de piloten hun clusterbommen verkeerd afwierpen, kwamen ze vaak niet tot ontploffing. Het onderzoeksrapport noemt onder andere de hoge duinenrij bij de verkeerstoren als plek waar veel niet-geëxplodeerde clusterbommen terecht zijn gekomen.

De militairen sluiten bovendien niet uit dat er raketten in de duinen zijn achtergebleven. Een deel van de Vliehors is schiet baan. De vliegers legen er hun boordkanonnen op oefendoelen. De grond zit er vol met oefenmunitie, maar er is ook met scherp geschoten.

Een kleine sanering ten noorden van de toren bracht vorig jaar het gemakkelijk ontvlambare fosfor aan het licht, ,,met alle gevaren en problemen van dien''. Desalniettemin houdt defensie vol dat het oefenterrein geen risico's oplevert voor wandelaars, die er in de weekeinden mogen ronddwalen.