Bommen verhinderen stroomkabel Vliehors

Gepubliceerd op 21 februari 2005Militaire activiteitenAangemaakt door Leeuwarder Courant

Vlieland

Duizenden bommen verhinderen energiemaatschappij Nuon een hoogspanningskabel aan te leggen door het militaire oefenterrein de Vliehors op Vlieland.

Volgens de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) liggen er te veel oude explosieven onder het maaiveld. Nuon moet nu een andere oplossing zoeken om het eiland op het landelijke stroomnet aan te sluiten.

De Vliehors is sinds 1948 in gebruik als schietterrein van de luchtmacht. De resten van bommen en raketten liggen er nog verscholen in de bodem. Volgens Thea Koot van de luchtmacht leveren die restanten geen gevaar op, zolang ze in de grond blijven liggen.

,,Nu wordt na iedere militaire oefening de oppervlakte van de Vliehors schoongemaakt'', aldus Koot. ,,Vrijdags als het gebied vrij wordt gegeven voor wandelaars, houden we een extra controle.'' De projectielen die de kabelaanleg hinderen, zijn jaren eerder afgeworpen. Toen ging defensie minder zorgvuldig met munitie om.

Ook in de bodem van het voormalige oefengebied op de Terschellinger Noordvaarder liggen nog talloze bomresten. Die komen in de loop van de jaren aan de oppervlakte. De luchtmacht heeft nog steeds een werknemer op Terschelling in dienst om die restanten op te ruimen.

De hoogspanningskabel is nodig omdat Vlieland niet langer zelf zijn elektriciteit wil opwekken. Nu draaien er nog enkele gascentrales en dieselaggregaten op het vakantie-eiland. De kabel zou op 1,20 meter diepte moeten komen te liggen. Volgens Nuon-woordvoerder Bart Sikking zal de kabel nu over een langer traject over de zeebodem moeten lopen. Die optie is minder aantrekkelijk vanwege de hogere kosten. ,,Bovendien speelt het milieu mee.''