Bescherming voor natuur van Noordzee

Gepubliceerd op 11 juli 2005WetgevingAangemaakt door Leeuwarder Courant

Den Haag - De natuurgebieden op de Noordzee krijgen formeel een betere bescherming maar menselijke activiteiten blijven er mogelijk.

Een zwaardere natuurstatus gaat gelden voor onder meer het Friese Front dat boven Vlieland en Texel ligt, schrijft staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen aan de Tweede Kamer.

Net als de ver van de kust afgelegen Klaverbank en Doggersbank en een deel van de kuststrook wil Schultz van Haegen het Friese Front aanmelden als natuurgebied dat valt onder de Europese vogel- en habitatrichtlijnen. De werkelijke aanwijzing zal plaatsvinden in 2008. Bedrijven mogen actief blijven in de gebieden als ze de natuurwaarden maar niet aantasten.

Voor nieuwe activiteiten gelden zware beperkingen. De kuststrook boven de Waddeneilanden is al eerder aangemeld als bijzonder natuurgebied in Brussel. Voor het recent ontdekte natuurgebied Borkumse Stenen boven Schiermonnikoog geldt een mindere strenge bescherming.

Van Schultz van Haegen mogen de scheepvaart, olie-, gas- en zandwinning, visserij en windmolenparken zich verder ontwikkelen op de Noordzee zodat de drukte toeneemt. Wel wil ze dat waar mogelijk activiteiten samengaan om zo efficiënt mogelijk om te gaan met de ruimte.

Zo krijgen zandwinners tijdelijk toegang tot het militaire oefengebied en plaatsen waar windmolenparken moeten komen. In het aan de Tweede Kamer verzonden Integraal Beheersplan Noordzee 2015 staat dat er een Beheerdersnetwerk Noordzee komt dat moet zorgen voor een betere vergunningverlening en informatievoorziening.

De staatssecretaris denkt dat mosselkweek in de Noordzee wel mogelijk zal zijn maar verwacht geen heil van viskweek. De mosselkweek zal kunnen gebeuren in zogeheten 'zeecultuurparken' waar ook recreatie mogelijk moet zijn.