Beleidswijziging schelpenwinning Waddenzee

Gepubliceerd op 22 februari 2005Civiele werkenAangemaakt door Rijkswaterstaat

Vanaf 2005 is er een vernieuwd beleid voor de winning van schelpen in het Waddenzeegebied.

De wijzigingen gelden voor de wingebieden, het quotum en de marktwerking. Schelpen zijn een typisch Nederlandse bouwgrondstof, die al eeuwenlang wordt toegepast. Ze worden o.a. gebruikt voor de aanleg van schelpenpaden, in drainagevoorzieningen en in kruipruimten als vochtisolerend materiaal. De Waddenzee is Nederlands grootste leverancier van schelpen.

Het beleid voor het winnen van schelpen in rijkswateren is vastgelegd in de Landelijke Beleidsnota Schelpenwinning van 1998. In 2004 is dit beleid geëvalueerd in overleg met betrokken instanties en de schelpenwinners. Verder heeft men kunnen reageren via een inspraakprocedure. Op basis hiervan is het beleid op drie punten gewijzigd:

1. Wingebieden: wijziging van de schelpenwingebieden in het Waddenzeegebied om de winbaarheid van schelpen te verbeteren en om de effecten op de natuur verder te beperken. De schelpenwinning is nu geconcentreerd in drie zeegaten (Marsdiep, Vlie en Friesche Zeegat).

2. Quotum: verlaging van de maximale hoeveelheid te winnen schelpen in het Waddenzeegebied als gevolg van een structurele afname van de groei van schelpen in de Waddenzee. Dit houdt verband met de afname van voedingsstoffen in de Waddenzee en minder broedval van kokkels.

3. Marktwerking: meer marktwerking bij de verdeling van de winquota aan schelpwinbedrijven.