Beheersverslag SBB 2003 en 2004

Gepubliceerd op 4 juli 2005Natuur en LandschapAangemaakt door Staatbosbeheer

Staatsbosbeheer heeft een verslag met een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen bij Staatsbosbeheer op Texel in 2003 en 2004 uitgebracht.

Gebeurtenissen over mensen die kwamen en gingen, over projecten die zijn uitgevoerd. Over zeldzame of bijzondere plantjes en beestjes. Over de verschillende vormen van beheer en de effecten daarvan en over de aankoop en verwerving van nieuwe natuurgebieden. Kortom voor elk wat wils.

Zomaar een greep uit al deze zaken. Het plan voor een groot project van natuurontwikkeling in de Muy en de Nederlanden waarvoor een Europese subsidie is aangevraagd. Bijzonder aan dit plan is ook dat de inhoud later in samenspraak met de Texelaars concreet wordt ingevuld. Samenwerking is overigens een manier van werken die Staatsbosbeheer meer inhoud wil geven. De samenwerking in het Nationaal Park is daar een goed voorbeeld van.

Er verscheen een rapport over de Noordse Woelmuis. Twee andere soorten woelmuizen, de aardmuis en de rosse woelmuis, blijken inmiddels de overtocht naar Texel te hebben gemaakt. De grote concurrent van de Noordse Woelmuis, de veldmuis is dat echter nog niet gelukt.

Er werden verschillende soorten kakkerlakken opnieuw of voor het eerst aangetroffen.

Studenten van de Universiteit van Utrecht deden onderzoek naar het toekomstperspectief van de Slufter. De lezer kan gerust zijn, de Slufter blijft, want de verwachting is dat de stijging van de zeespiegel groter zal zijn dan de ophoging van de Slufter door aanslibbing.

Het verslag is voor € 3,- verkrijgbaar bij Ecomare