Atsma hekelt verzet tegen gaswinning

Gepubliceerd op 5 oktober 2005EnergieAangemaakt door Leeuwarder Courant

Friesland moet zich niet langer verzetten tegen extra gaswinning onder de Waddenzee als de provincie wil meepraten over verdeling van geld uit het waddenfonds. Volgens Tweede-Kamerlid Joop Atsma (CDA) uit Surhuisterveen is het kiezen of delen voor de regionale overheid.

Door de gaswinning stroomt er €800 miljoen naar het fonds dat bedoeld is om natuur en economie in de regio te helpen. De pot blijft echter leeg als door procedures het oppompen achterwege blijft. De provincie spreekt zich in het voorontwerp streekplan expliciet uit tegen de gaswinning. Daarmee werpt ze indirect een blokkade op voor het waddenfonds.

Tegelijk wil de provincie wel meepraten over de verdeling van het geld. ,,Dat kin dus net. It is it ien of it oar'', aldus Atsma. De CDA'er zal dat morgen bespreken in een debat met het kabinet over de wadden. Gedeputeerde staten van Friesland wilden vorig jaar nog aan Den Haag laten weten voor gaswinning te zijn maar provinciale staten floten hen terug.

Atsma zal zich met VVD'er Janneke Snijder verzetten tegen de beoogde verdeling van het waddenfonds. Landbouwminister Cees Veerman wil na aftrek van de uitkoop van de kokkelvisserij 64 procent van het fonds toekennen aan natuurprojecten. De Kamer heeft eerder laten weten dat hooguit de helft daar naartoe mag gaan en de rest nodig is om de economie van de regio op te krikken. CDA en VVD hechten daar nog steeds aan.