Amelanders moeten vaker met de bus

Gepubliceerd op 22 maart 2005MilieuAangemaakt door Friesch dagblad (Ines Jonker)

Ameland – Amelanders moeten vaker de bus nemen op hun eiland. Hetzelfde geldt voor de toerist, die de auto dan aan de wal kan laten.

Dat is een van de voorstellen in het Milieubeleidsplan 2005-2008 dat de Amelander gemeenteraad gisteravond heeft besproken. De raad is positief over het plan, dat als belangrijkste doel heeft om het energieverbruik terug te dringen.

Achterliggende gedachte van het milieuplan is dat aandacht voor het milieu ook belangrijk is voor de toerist, de belangrijkste inkomstenbron voor de eilanders. ‘De toerist, zeker de Duitse, ziet graag dat er aandacht is voor het milieu’, aldus de opstellers van het plan.

Het stuk is ambitieus. Zo wil de gemeente dat het energieverbruik op het eiland in 2007 niet hoger is dan het verbruik in 2003.

De gemeente wil dat onder meer bereiken door energiebesparende maatregelen in woningen te stimuleren. Voor alle huurwoningen moet een energie prestatie advies (EPA) worden gegeven en de geadviseerde maatregelen, bijvoorbeeld een waterbesparende douchekop, moeten worden uitgevoerd. De gemeente wil zelf het goede voorbeeld geven door het energiegebruik van gemeentelijke gebouwen te laten dalen met 20 procent ten opzichte van 2004.

Verder wil de gemeente dat er meer duurzame energie wordt gebruikt. Zo moet eind 2007 15 procent van het energiegebruik op Ameland afkomstig zijn van duurzame bronnen (groene stroom). Drie op de tien huishoudens moet duurzame energie gebruiken.

Een van de peilers van het milieubeleid is verder het terugdringen van het aantal autokilometers van zowel gasten als bewoners. Van de busdiensten op het eiland wordt weinig gebruik gemaakt.

Eilanders vinden zelf ook dat ze vaker in de bus moeten stappen. Uit een enquête die in december 2003 werd gehouden (17 procent van de huishoudens reageerde) bleek dat het terugdringen van het autoverkeer prioriteit heeft als het gaat om milieubeleid. Als alternatief werd gratis openbaar vervoer genoemd. Verder voelden de bewoners wel voor energiebesparing en opwekking van duurzame energie, zoals golfslag- of stromingsenergie.

Nog dit jaar wordt er een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om het autovervoer terug te dringen op het eiland. Ook wordt bekeken of het mogelijk is om gratis bussen te laten rijden.

De gemeente wil het milieubewustzijn van bewoners én gasten vergroten. Zo moet over twee jaar de helft van de gasten zich milieubewuster gedragen.

Over tweeënhalf jaar moeten de Amelander basisschoolkinderen drie belangrijke milieuproblemen kunnen oplepelen, en weten ze hoe ze zelf kunnen bijdragen aan de oplossing ervan. Voor alle maatregelen is de komende vier jaar ruim 120.000 euro beschikbaar; de gemeente krijgt 29.000 euro subsidie.