Ameland viert eigen onafhankelijkheidsdag

Gepubliceerd op 30 augustus 2005Voorlichting en educatieAangemaakt door Dagblad vh Noorden

Ballum

Ameland vierde gisteren een feestje, want precies zeshonderd jaar geleden werd het waddeneiland een 'zelfstandige heerlijkheid'.

Het eiland maakte zich op 29 augustus 1405 los van de grietenij Ferwerderadiel. Of het inderdaad zeshonderd jaar geleden was dat de lijn werd doorgeknipt is punt van discussie. Mogelijk maakte Ameland zich pas in 1445 vrij van de vaste wal en is de overdrachtsakte van veertig jaar eerder vals.

De burgemeesters van Ameland en Ferwerderadiel trok ken zich daar gisteren niets van aan. Gekleed in traditionele outfit werd in Ballum een bestuurlijk feestje gevierd. Daarbij is meteen afgesproken dat Ameland en Ferwerderadiel elkaar de komende zeshonderd jaar gaan ondersteunen.

De Friese adellijke familie Van Cammingha was in de vijftiende eeuw eigenaar van Ameland. Toen vanuit de stad Groningen belastingen werden geheven in Friese gebieden, probeerde de Van Cammingha's op alle mogelijke manieren aan te tonen dat Ameland geen Friesland was. Tot bij de paus en de keizer in Rome verzamelden de familie handtekeningen om onder de belastingen uit te komen. Met succes uiteindelijk.

In 1795 zorgden de Fransen ervoor dat Ameland de zelfstandige positie weer verloor. Het Koninkrijk der Nederlanden lijfde in 1813 het eiland definitief in.

Echt Fries is het eiland echter nooit geworden. "Ameland hoort bij de provincie Friesland, maar de bewoners spreken geen Fries", aldus burgemeester P. Verhoeven.

Van oud zeer is overigens bij Ferwerderadiel geen sprake meer. Het was juist die gemeente die uitvogelde dat Ameland zeshonderd jaar terug zijn zelfstandigheid afdwong. Aan elk Amelands huis hing gisteren dan ook een vlag, de Nederlandse.