Ameland stelt keuze bibliotheek weer uit

Gepubliceerd op 16 augustus 2005Sociaal-economischAangemaakt door Leeuwarder Courant

BALLUM - De raad van Ameland moet binnen een half jaar kiezen tussen de bibliobus of een vaste bibliotheek. Ook gisteravond kon de raad het college geen duidelijk advies geven over de bibliotheekvoorziening op het eiland. De kwestie speelt al geruime tijd.

Burgemeester Paul Verhoeven concludeerde dat de raad om de hete brij heen draaide. Om de bibliotheekkwestie geen item te laten worden van de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2006,wil hij dat de raad binnen een half jaar een besluit neemt. Het college komt met een bibliotheekvoorstel.

Een vaste bibliotheek op Ameland gaat de gemeente alleen al in de exploitatie jaarlijks €112.680 kosten. Daar komt nog €175.000 bij voor een begincollectie van tienduizend banden en voor meubilair en kasten. Bovendien vraagt het een investering in huisvesting die zich nu nog lastig laat inschatten. Een en ander blijkt uit een notitie over de alternatieven voor de huidige bibliobus. Die is met een jaarlijkse subsidie van ruim €53.000 de helft goedkoper, maar beperkt in het gebruik.

De Werkgroep Bibliotheek Ameland, gevormd door een groep eilandbewoners, vindt dat er op Ameland best plaats is voor een vaste bibliotheek. Geopperd is die te koppelen aan een nieuw te bouwen Kennis- en Innovatiecentrum in Nes.