Ameland voor nieuwkomers fors duurder

Gepubliceerd op 25 februari 2005Sociaal-economischAangemaakt door Leeuwarder Courant

AMELAND

Huizen op Ameland worden flink duurder voor buitenstaanders die graag op het eiland willen wonen.

Mensen die niet economisch gebonden zijn aan het eiland, mogen zich alleen permanent op de 'waddendiamant' vestigen, als ze minimaal €500.000 voor hun huis hebben betaald.

Een meerderheid in de gemeenteraad kon zich gisteren wel vinden in de minimum-koopgrens. Alleen het CDA en Ameland '82 vinden dit te hoog. Nu geldt nog €272.000 als minimum. De grens is ingesteld om te voorkomen dat Ameland volstroomt met buitenstaanders, waardoor er te weinig huizen overblijven voor de eilanders. Plan is de minimum koopgrens gezamenlijk vast te stellen met de andere waddeneilanden.

Voor permanente vestiging geldt verder als voorwaarde dat je er moet werken of dat je er tot in de tweede graad familie hebt wonen. Wie aan die eisen voldoet mag goedkopere huizen kopen. Buitenstaanders die een huis kopen middenin de dorpen verblijven veelal vooral in de zomermaanden op Ameland. In de winter staan de woningen leeg en daar hebben de eilanders een hekel aan.

Vorig jaar zijn er in totaal zo'n tien nieuwe huizen op Ameland gebouwd. Drie daarvan gingen naar gezinnen van de vaste wal die verder geen binding met het eiland hadden. Ambtenaar Wilmar Bakema: ,,Die aantallen lijken niet zo hoog, maar op de schaal van het eiland is het wel heel fors.'' De verhoging is een aanpassing aan de marktprijs. Bakema legt uit dat de grens nu zo ver boven de gemiddelde verkoopprijs van €235.000 ligt, dat een prijsverhogend effect wordt voorkomen.