Ameland eist veilige kust voor huisjes

Gepubliceerd op 21 januari 2005Natuur en LandschapAangemaakt door LC

Ameland

Ameland en Rijkswaterstaat hebben ruzie over de bescherming van het eiland. De rijksdienst heeft aan de Noordzeekant een natuurlijke duinenrij aangewezen tot waar zij bescherming garandeert. De eigenaren van zestig vakantiewoningen die net buiten die rij vallen zijn met de gemeente verontrust.

Het gaat om de recreatiehuizen bij camping Duinoord in Nes. Het is niet zozeer het wassende water dat de eigenaren vrezen. In theorie overstroomt het gebied een keer in de tweehonderd jaar. Echter, doordat de formele veiligheidsgarantie vervalt, daalt de waarde van de woningen.

"Rijkswaterstaat moet voor de consequenties staan", vindt burgemeester Paul Verhoeven van Ameland die met huisjeseigenaren bezwaar heeft ingediend tegen het vaststellen van de beschermingsgrens. De rechtszaak dient medio maart voor de bestuursrechter in Leeuwarden. Rijkswaterstaat moet de waardedaling compenseren of de grens verruimen, meent de burgemeester.

De natuurlijke duinenrij die de dienst heeft aangewezen, is nu ook al de grens tot waar beschermd gegarandeerd wordt. Die duinen worden verhoogd en verstevigd, indien nodig. De vaststelling is een formaliteit die de Wet Waterkering (1996) vereist, legt een woordvoerster uit. Dit moet voor de andere waddeneilanden ook gebeuren. Texel en Schiermonnikoog zijn al akkoord. Vlieland en Terschelling volgen nog.