Ameland beknibbelt op begroting en personeel

Gepubliceerd op 12 augustus 2005OverheidAangemaakt door Leeuwarder Courant

BALLUM

Ameland treft maatregelen om zijn huishoudboekje in 2007 weer op orde te hebben.

Vacatures bij de gemeente worden niet meer direct vervuld, het onderhoudsniveau van de wegen wordt iets verlaagd, reconstructiewerk in de dorpen wordt uitgesteld en de dienstverlening aan het publiek wordt aangepast.

,,Met dit lichte pakket maatregelen komt er lucht in de begroting en ruimte voor nieuwe investeringen. Wij blijven de goedkoopste gemeente van Nederland'', aldus burgemeester Paul Verhoeven. Het college heeft het raadsadvies overgenomen de onroerendezaakbelasting niet met 10 maar 6 procent te verhogen.

De aanleg van het 23 kilometer lange fietspad tussen Hollum en Oerd en de nieuwbouw van het natuurcentrum en de paardenreddingboot gaan gewoon door. Ameland steekt daar €3,1 miljoen in.

Verhoeven stelt dat nog onderzocht wordt wat een lager kwaliteitsniveau van de wegen oplevert. ,,We rekenen ons niet rijk.''

De openstelling van het gemeentehuis voor het publiek wordt geconcentreerd op de ochtend. Een proef bij bouw- en woningtoezicht eerder dit jaar heeft volgens Verhoeven goed gewerkt en tot efficiënter werken geleid.

Als vacatures niet worden opgevuld moet door herverdeling van werk op personeel worden bespaard. Nu werken op het gemeentehuis zo'n tachtig mensen. ,,Ook daar zullen we kritisch kijken naar wat mogelijk is'', aldus Verhoeven.