Wat te doen bij aangespoelde zeezoogdieren?

Gepubliceerd op 6 oktober 2005Voorlichting en educatieAangemaakt door INPNieuwsbank

Als een zeehond in de problemen is geraakt, of als er een dode zeehond wordt gevonden wordt de Zeehondencrèche vrijwel meteen ingeschakeld.

Ook bij andere zeezoogdieren is de Zeehondencrèche vaak als eerste ter plaatse. De naamsbekendheid is groot en bovendien is de Zeehondencrèche altijd (24 uur per dag) bereikbaar. Daarnaast heeft de Zeehondencrèche al 25 jaar lang een uitgebreid, goed functionerend netwerk van vrijwilligers langs de kust: het EHBZ-Pieterburen team.

Dit netwerk is naast het bieden van hulp aan zeehonden, ook vaak betrokken bij het verlenen van eerste hulp aan andere zeezoogdieren of het bergen hiervan.

Het is echter ook belangrijk dat gegevens van andere zeezoogdieren, zoals gestrande walvissen en dolfijnen goed worden bijgehouden. Daarom heeft de Zeehondencrèche met 8 andere organisaties afspraken gemaakt over de opslag van die gegevens. Als extra service is voor walvissen en dolfijnen een speciale website en een database in het leven geroepen en is een telefoonnummer geopend om meldingen van deze dieren af te handelen. Deze informatie over walvissen en dolfijnen is na te lezen op een pamflet, wat verkrijgbaar is bij Naturalis in Leiden.

Er zijn echter de afgelopen dagen veel telefoontjes bij de Zeehondencrèche binnengekomen met vragen over de afhandeling van meldingen. Daarom willen we één ding heel duidelijk maken.

Het nummer van de Zeehondencrèche, 0595-526526, dat 24 uur per dag bereikbaar is voor meldingen van dode en levende zeezoogdieren blijft paraat. Alle meldingen komen dan binnen enkele minuten op de plek waar ze horen.

Het vrijwilligersnetwerk EHBZ-Pieterburen blijft gewoon functioneren zoals u dat van ons gewend bent. Er kan dus ook altijd direct contact worden opgenomen met de EHBZ-medewerker in de regio. De mensen van het EHBZ-Pieterburen team bieden al meer dan 25 jaar hulp aan zeehonden en andere zeezoogdieren en zorgen voor het verwijderen van dode dieren van het strand. Zij zullen dit ook in de toekomst blijven doen.

Kortom: het Zeehondencrèche-netwerk voor zeezoogdieren blijft onveranderd.