Zomermist overvalt watersporters op Wad

Gepubliceerd op 10 augustus 2004Natuur en LandschapAangemaakt door InterWad (gelezen in de Leeuwarder Courant)

Watersporters zijn zaterdagmiddag in het zeegat tussen Vlieland en Terschelling door een dichte mist overvallen. De bemanningen van de reddingboten Arie Visser en Graaf van Bylandt hadden er hun handen aan vol.

Vijf uren lang waren ze in touw om de tientallen pleziervaarders naar de eilander havens te begeleiden.

De mist kwam zonder enige waarschuwing opzetten, waardoor veel zeilers,

sportvissers en motorbootvaarders in de problemen kwamen. De schepen in nood werden door de beide reddingsboten op sleeptouw genomen en voor de haven van West- Terschelling afgeleverd.

Via de marifoon kwam er ook een melding binnen van een jacht dat niet over

een kompas beschikte, zodat de stuurman geen positie kon doorgeven aan de verkeerscentrale van de vuurtoren Brandaris. Uiteindelijk is de boot toch

door de redders ontdekt en meegenomen. In de loop van de avond, zo rond acht uur, klaarde de lucht weer op.

In totaal vijf keer moesten de vrijwilligers van het reddingstation op

Schiermonnikoog het afgelopen weekeinde in actie komen om in de problemen geraakte schepen te assisteren.

Vrijdagmiddag raakte de rondvaartboot Boswaart ten zuiden van Engelmansplaat in de problemen door een defecte keerkoppeling en moest naar Lauwersoog worden gesleept. Op zaterdag werd er een zeiljacht naar de Reegeul gesleept.

Zondagochtend kwam een tot pleziervaartuig omgebouwde garnalenkotter in de problemen bij Engelmansplaat en zondagmiddag moest een jacht uit Assen bij de jachthaven van Schiermonnikoog vlot worden getrokken. Ook werd er

zondagmiddag nog assistentie verleend aan een zeiljacht dat op de Waddenzee met motorpech kampte en naar Lauwersoog moest worden gesleept.