Zeer zeldzaam mos op de Ploegelanden

Gepubliceerd op 5 juli 2004Natuur en LandschapAangemaakt door Staatsbosbeheer

Boswachter Kees Bruin van Staatsbosbeheer heeft op de Ploegelanden, een natuurontwikkelingsgebied in het Nationaal Park Duinen van Texel, het zeer zeldzame zwart hauwmos gevonden. Dit mos is lang geleden ook op Texel gevonden, toen in de omgeving van De Tureluur. Het is vroeger ook nog gevonden op Terschelling en enkel plekjes in het binnenland.

Het bijzondere aan het zwart hauwmos is dat dit levermos bijzondere sporenkapsels vormt. Het lijken net grassprietjes, die als de sporen rijp zijn zwart kleuren. Kees Bruin vond zwart hauwmos toen hij de planten die hier groeien bekeek om de resultaten van het natuurontwikkelingproject te volgen. Op meerdere van de in 2001 geplagde plekken is hetgevonden. Vaak samen met het al eerder gevonden zeldzame teer guichelheil, dat hier in grote getale voorkomt.

Hauwmossen zijn iets speciaals. Het is een zeer aparte groep. In evolutionaire zin zijn het de oudste nog bestaande landplanten. Meestal worden hauwmossen samen behandeld met levermossen waarmee ze nauw verwant zijn. Vegetatief vertonen ze dan ook een oppervlakkige gelijkenis met levermossen zoals het bekende parapluutjesmos.